Sunday, January 16, 2011


1. Which of the following is not a bone in the
human body?
(b) Humerus
(d) Tibia
Ans : c

2. Rennin and lactase, the enzymes required to digest milk, disappear in the human body by the age of
(a) two
(b) three
(c) five
(d) eight
Ans : a

3. Duodenum is situated
(a) at the uppermost part of the small intestine
(b) near the lungs
(c) in the brain
(d) at the tail end of the intestine
Ans : a

4. The heart is covered by a membrane called
(a) Epidermis
(b) Dermis
(d) Pericardium
Ans : d

5. About ……..of the total calcium present in the human body is in the blood.
(a) 99%
(b) 70%
(c) 5%
(d) 1%
Ans : d

6. Phenylketonuria is an example of an inborn error of metabolism. This ‘error’ refers to
(a) hormonal overproduction
(b) non disjunction
(c) atrophy of endocrine glands
(d) inherited lack of an enzyme
Ans : c

7. As in the arms and legs, blood flows against gravity and is prevented from flowing back by
(a) the extremely low pressure of venous blood
(b) valves
(c) movements in the surrounding muscles
(d) the narrowing down of the lumen of veins by the contraction of the muscle layer comprising their walls
Ans : b

8. Identical twins arise when two
(a) cells develop independently from the same zygote
(b) gametes develop independently
(c) sperms develop independently
(d) ova develop independently
Ans : a

9. Element that is not found in blood is
(b) copper
(d) magnesium
Ans : c

10. Scratching eases itching because
(a) it kills germs.
(b) it suppresses the production of enzymes which cause itching,
(c) it removes the outer dust in the skin.
(d) it stimulates certain nerves which direct the brain to increase the production of antihistaminic chemicals.
Ans : d
11. The gland, which in relation to body size is largest at birth and then gradually shrinks after puberty, is?
(a) Thyroid
(b) Pituitary
(d) Adrenal
Ans : c
12. A human sperm may contain ?
1. X-chromosome
2. Y-chromosome
3. XY-chromosome
(a) 1 only
(b) 2 only
(c)1 and 2
(d) l,2 and 3
Ans : c
13. Which of the following is not a bone in the legs
of human body?
(a) Radius
(b) Tibia
(c) Femur
(d) Fibula
Ans : a
14. Bleeding from artery is characterised by which of the following?
1. Blood is red.
2. Blood is purple.
3. Bleeding is continuous.
4. Bleeding is intermittent.
(a)1 and3
(b) 2 and 3
(c)1 and 4
(d) 2 and 4
Ans : b
15. Which of the following is not a vestigial organ?
(a) Centriole
(b) Molar tooth
(c) Appendix
(d) Diaphragm
Ans : d
16. Which of the following bone articulations forms the gliding joint?
(a) Humenis and radius
(b) Carpals
(c) Hip girdle and femur
(d) Skull & neck verterbrae
Ans : b
17. Pancreas secretes hormones which help in
(a) blood clotting
(b) production of antibodies
(c) growth of body
(d) keeping sugar balance in body
Ans : d
18. S-A node of mammalian heart is known as
(a) Autoregulator
(b) Pace-maker
(c) Time controller
(d) Beat regulator
Ans : b
19. Consider the following statements regarding blood pressure:
1. It is the pressure exerted by the blood on the walls of any vessel.
2. It decreases in the arteries as the distance from the heart increases,
3. It is lower in the capillaries than in the arteries.
4. It is usually lower in women than in men.
Of these, the correct ones are
(a)1 and 4
(b) l, 2and 3
(c)2,3 and 4
(d) l,2,3 and 4
Ans : d
20. The hormone responsible for the secretion of milk in mothers, is?
(a) ACTH
(b) Leutinizing hormone
(c) Adrenalin
(d) Lactogenic hormone
21. What is the correct sequence of the following in heart attack?
1. Narrowing of the inner orifice of the vessel
2. ‘Plaque’ from fibrous tissue and high cholesterol
3. Inadequate supply of blood and oxygen
4. Clots of blood carried into the coronary arteries
(b) 2,4, 1,3
(c) 2, 3, 1, 4
(d) 4, 2, 1 3
Ans : b
22. Bile juice is secreted by
(b) Liver
(d) Gall bladder
Ans : b
23. Veins differ from arteries in having
(a) thinner walls
(b) strong walls
(c) narrower lumen
(d) valves to control direction of flow
Ans : d
24. What is the main function of insulin in the hman body?
(a) To maintain blood pressure
(b) To help in digestion of food
(c) To control the level of sugar in the body
(d) To check the level of iodine in the body
Ans : c
25. An enzyme that works in an acidic medium is
(a) pepsin
(b) tiypsin
(c) ptyalin
(d) maltose
Ans : a
26. The blood pressure is the pressure of blood in
(b) veins
(d) ventricles
Ans : a
27. The total number of bones in human skull are
(a) 8
(b) 12
(c) 30
(d) 32
Ans : c
28. Which of the following glands controls the development of sex organs in humans?
(a) Paancreas
(b) Thyroid
(c) Adrenal
(d) Pituitary
Ans : d
29. Oxygen is transported to every cell of the human
body by?
(a)red blood cells
(b) blood platelets
(c)white blood cells
(d) hormones
Ans : a
30. Which of the following components of blood protects human beings from infection?
(a) Plasma
(b) Blood Platelets
(c) Haemoglobin
(d) White Blood Corpuscles
Ans : d
31. The normal temperature of the human body is
(a) 90 F
(b) 98 F
(c) 98.4 F
(d)96.4 F
Ans : c
32 .If a person can see an object clearly when it is placed at distance of about 25 cm away from him, he is suffering from
(a) myopia
(b) hypermetropia
(c) astigmatism
(d) None of these
Ans : d
33. The blood pressure values of four persons are
given below:
1. Mrs.X-90/60
3. Mr. Y-120/80
Who among the following has normal blood pressure?
(a) Mrs. Y
(b) Mr. X
(c) Mrs. X
(d) Mr. Y
Ans : d

34. In the case of a ‘Test-tube baby’?
(a) fertilisation takes place inside the test tube.
(b) development of the baby takes place inside the test tube.
(c) fertilisation takes place outside the mother body.
(d) unfertilised egg develops inside the test tube.
Ans : c

35. Pituitary gland is present
(a) below the brain
(b) above the brain
(c) inside the brain
(d) nowhere near the brain
Ans : a

36. Which of the following organs is used in the purification of blood in human body?
(a) Liver
(b) Kidney
(c) Spleen
(d) Lungs
Ans : d

37. Cornea is a part of which of the following organs
of human body?
(a) Eye
(b) Ear
(c) Nose
Ans : a

38. What is Funny Bone?
(a) A muscle
(b) A nerve
(c) A bone
(d) A blood vessel
Ans : b

39. Man cannot digest cellulose whereas cows can do so because?
(a) their gut contains bacteria capable of digesting cellulose.
(b) they have a many – chambered stomach.
(c) they have efficient grinding molars.
(d) they produce an enzyme cellulase which can digest cellulose.
Ans : a

40. Which of the following when taken by pregnant women, is found to be the cause of deformed children?
(a) Glycerol
(b) Xylidine
(c) Thalidomide
(d) None of these
Ans : c
41. The diploid number of chromosomes in human body is ?
(a) 24
(b) 40
(c) 46
(d) 48
Ans : c

42. The largest cell in the human body is
(a) Nerve cell
(b) Muscle cell
(c) Liver cell
(d) Kidney cell
Ans : a

43. Lichens are formed due to the symbiotic association of
(a) moss and fungi
(b) bacteria and fungi
(c) algae and fungi
(d) None of these
Ans : c

44. Insects form the largest class of animals living on land and sea. They are grouped into
(a) 22 orders
(b) 26 orders
(c) 29 orders
(d) 32 orders
Ans : c

45. Which of the following statements is true for planktons?
(a) They live on the surface of lake water.
(b They live on the bottom of lakes.
(c) They live on the plants growing in water.
(d) They live in the water column.
Ans : b

46. Which of the following has the smallest egg?
(a) Ostrich
(b) Humming bird
(c) Pigeon
(d) Homo sapiens
Ans : c

47. The population of which of the following is maximum on the earth?
(a) Reptiles
(b) Fishes
(c) Birds
(d) Beetles
Ans : d

48. Poison glands of snakes are homologous to
(a) stings of rays
(b) salivary glands of vertebrates
(c) electric organs of fishes
(d) sebaccous glands of mammals
Ans : b

49. The phylum chordata is characterised by the presence of
(a) spinal cord
(b) notochord
(c) nerve chord
(d) None of these
Ans : d

50. Which of the following activities is suppressed by the presence of auxins in plants?
(a) Growth of lateral buds
(b) Cell division
(c) Root initiation
(d) Development of fleshy fruits
Ans : c


1. The bent-up length of rail used in front of nose of crossing which help in channelising the train wheels in their proper routes are known as:
(a) lead rail (b) point rail (c) wing rail (d) splice rail
Ans:- C

2.The point up to which the new railway track laid, at any time is called:
(a) terminal (b) station (c) rail-head (d) base
Ans:- C

3.The good quality wood for sleeper is:
(a) Deodar (b) Sheesham (c) Teak (d) Sal
Ans:- C

4.Generally the life of wooden sleepers is taken as:
(a) 2 to 3 years (b) 12 to 15 years
(c) 35 to 50 years (d) 5 to 8 years
Ans:- B

5.The gradual or tapered widening of the flangeway which is formed by bending and splaying the end of check rail or wing rail away from the gauge line is known as:
(a) Flare (b) Toe (c) Heel (d) Loop
Ans:- A

6.The minimum height of embankment above the highest flood mark in the area should be:
(a) zero cm (b) 30 cm (c) 100 cm (d) 60 cm
Ans:- D

7.The recommended depth of ballast cushion on a curved portion of a track is provided under the ........ edge of the sleeper.
(a) upper (b) middle (c) inner (d) outer
Ans:- C

8. An outward slope provided on the tread of the wheel is:
(a) 1 in 5 (b) 1 in 10 (c) 1 in 20 (d) 1 in 25
Ans:- C

9.The granular material spread on the formation of a railway track for the sleepers to rest upon is known as:
(a) anchors (b) ballast (c) subgrade (d) chairs
Ans:- B

10.Bone shaped section of fish plate is commonly used for connecting:
(a) double headed rails (b) flat footed rails
(c) bull headed rails (d) all above are correct
Ans:- B

11.The members laid transversely under the rails for supporting and fixing them at the gauge distance apart are known as:
(a) fastenings (b) sleepers (c) ballast (d) fish plate
Ans:- B

12.The bottom width of foot in a flat footed rail is:
(a) 78.6 mm (b) 136.5 mm (c) 66.7 mm (d) 70 mm
Ans:- B

13.The rectangular pits in which wheels of the locomotives are taken out for repairs, are known as:
(a) Track pits (b) Inspection pits
(c) Drop pits (d) Siding pits
Ans:- C

14. The wheels are coned to prevent from rubbing the inside face of the rail head and to prevent lateral movement of the axle with its wheels. The slope of cone is:
(a) 1 in 5 (b) 1 in 20 (c) 1 in 10 (d) 1 in 15
Ans:- B

15. Gauge is the distance measured in place of the between which faces of two parallel rails in a track.
(a) inner faces
(b) centre line of one rail to inner face of other rail
(c) centre lines (d) outer faces
Ans:- A

16. Most significant which imposes limitations in raising the high speeds is:
(a) adhesion of wheels (b) resistance due to oscillations
(c) flange resistance (d) air or wind resistance
Ans:- A

17. The rails are welded by:
(a) Thermit welding (b) Gas welding
(c) Arc welding (d) MIG welding
Ans:- A

18. Steel sleepers are ..... shaped in section.
(a) oval (b) rectangular (c) trough (d) semi-spherical
Ans:- C

19. In India generally the sleeper density of sleepers per rail length used is:
(a) 18 (b) 30 (c) 12 (d) 24
Ans:- A

20. The extra rails provided over bridge to prevent damage and danger in case of derailment on the bridge are known as:
(a) Stock rails (b) Guard rails (c) Check rails (d) Wing rails
Ans:- B

21. The phenomenon of misalignment of rails due to temperature change is known as:
(a) cropping (b) creeping (c) bulging (d) buckling
Ans:- D

22. Creep is the ..... movement of rails.
(a) longitudinal (b) diagonal (c) horizontal (d) vertical
Ans:- A

23. Ballast best suited to steel sleepers is:
(a) sand (b) Gravel (c) Quartzite (d) All the above
Ans:- C

24. The section of a rail is decided on the basis of:
(a) Type of rails (b) Spacing of the sleepers
(c) Speed of trains (d) All of the above
Ans:- D

25. While preparing sub-grade of a railway line, the grubbing operation means:
(a) checking of subgrade
(b) filling or cutting of earth work in railway subgrade
(c) compaction and consolidation of earth work
(d) removal and disposal of stumps and roots trees
Ans:- D

26. The sinuous path taken by an engine as against the alignment of the track is known as:
(a) Rolling motion (b) Nosing motion
(c) Lurching motion (d) Vibration
Ans:- B

27. The mechanical device which transfer chemical energy of fuel into mechanical energy in the form of motion is called:
(a) rolling stock (b) railway (c) wagon (d) locomotive
Ans:- D

28. Integrated coach factory is located in:
(a) Chennai (b) Bangalore (c) Jamshedpur (d) Mumbai
Ans:- A

29. C.T.C. stands for:
(a) Critical Track Control
(b) Critical Traffic Channeliser
(c) Centralised Traffic Control
(d) None of these
Ans:- C

30. To reduce the intensity of pressure particularly on soft variety of sleepers, a rectangular plate is introduced between the rails and the sleepers. This is known as:
(a) Fish plate (b) Chair
(c) Saddle plate (d) Bearing plate
Ans:- D

31. Generally the rail sections used in India is:
(a) flat footed (b) double headed
(c) bull headed (d) all above
Ans:- A

32. The arrangement consisting of three tracks used for changing the direction of engine is called:
(a) three ladder track (b) turn table
(c) three throw switch (d) triangle
Ans:- B

33. The length of a wooden sleeper for broad gauge track is:
(a) 1.83 m (b) 1.52 m (c) 2.74 m (d) 1.676 m
Ans:- C

34. The technical officer of the rank of sectional officer in the maintenance organisation of Indian Railways is called:
(a) Permanent Way Inspector
(b) Gangmate
(c) Assistant Permanent Way Inspector
(d) None of these are correct
Ans:- C

35. The depth of ballast section under sleeper for broad gauge track as per Indian standard should be:
(a) 250 to 300 mm (b) 200 to 250 mm
(c) 150 to 200 mm (d) 150 mm
Ans:- B

36. The completed and finished railway line on which wheeled vehicles are drawn by locomotive is known as:
(a) steel way (b) rails (c) railway (d) permanent way
Ans:- D

37. The horse power to weight ratio steam engine is generally of the order of:
(a) 10-15 kg/HP (b) 60-80 kg/HP
(c) 20-30 kg/HP (d) 100-150 kg/HP
Ans:- B

38. The cause of formation of kinks in a rail is:
(a) Loose packing at joints
(b) Defect in gauge and alignment
(c) Defect in cross level joints
(d) Any of the above
Ans:- D

39. The horizontal distance from the material depot to the rail head is called:
(a) lift (b) site distance (c) rail-head (d) lead
Ans:- D

40. On curves, to counteract the effect of centrifugal force, the level of outer rail is raised above the inner rail by a certain amount. This is called:
(a) Track gradient (b) Track slope
(c) Super elevation (d) Horizontal gradient
Ans:- C

41. The measure of stiffness of track required to produce a unit depression in the track is known as:
(a) Tractive force (b) Load capacity
(c) Gauge (d) Track modulus
Ans:- D

42. The head of a gang in maintenance organisation of railway is called:
(a) P.W.I (b) Keyman (c) Ganger (d) A.P.W.I
Ans:- C

43. The fixed rail in a railway track against which the tongue rail fits s known as:
(a) wing rail (b) stock rail (c) lead rail (d) point rail
Ans:- B

44. The standard length of rail for Broad Gauge track in India is:
(a) 19.2 m (b) 25.6 m (c) 11.8 m (d) 12.8 m
Ans:- D

45. The thickness of fish plate generally used in Indian Railway is:
(a) 16 mm (b) 10 mm (c) 25 mm (d) 20 mm
Ans:- D

46. Thermal efficiency of a diesel engine may be expected to be in the range of:
(a) 50-65% (b) 25-35% (c) 15-20% (d) 10-15%
Ans:- B

47. Wear on top or head of rail occurs due to:
(a) Abrasion of rolling wheels
(b) Heavy axle load
(c) Constant brake application
(d) Any or all of the above
Ans:- D

48. Any movement of the locomotive in different planes, e.g., vertical, longitudinal, transversal etc., is known as:
(a) Oscillating motion (b) Lurching motion
(c) Shutting motion (d) Vibration
Ans:- A

49. In rainy season the dust in the ballast becomes mud and comes up by suction from below the rail joint. Such joint is called:
(a) Wet joint (b) Water joint
(c) Pumping joint (d) Blowing joint
Ans:- C

50. Accidents can be avoided by adopting:
(a) interlocking (b) C.T.C. system
(c) pilot guard system (d) A.T.C. system
Ans:- A