Showing posts with label GENERAL INTELLIGENCE. Show all posts
Showing posts with label GENERAL INTELLIGENCE. Show all posts

Monday, January 30, 2012


General Awareness
Exam Held on 05-11-2006

1. Who is considered the real founder of the Gupta Empire?
(a) Chandragupta II
(b) Chandragupta I
(c) Samudragupta
(d) Srigupta

2. Shahjahan ascended the Mughal throne in
(a) 1628 AD
(b) 1626 AD
(c) 1625 AD
(d) 1627 AD

3. Which is correct order?
(a) Babur, Humayun, Jahangir, Akbar, Shahjahan, Aurangzeb
(b) Babur, Humayun, Akbar, Jahangir, Shahjahan, Aurangzeb
(c) Babur, Akbar, Humayun, Shahjahan, Jahangir, Aurangzeb
(d) Babur, Humayun, Shahjahan, Akbar, Jahangir, Aurangzeb

4. Ibn Batutah visited India during the rule of
(a) Alauddin Khilji
(b) Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Sher Shah Suri
(d) Muhammad-bin-Tughlaq

5. Who was the Nawab of Bengal during ‘Battle of Plassey’?
(a) Siraj-ud-daola
(b) Mir Jafar
(c) Mir Qasim
(d) None of these

6. FIFA World Cup, 2006 was played in
(a) Germany
(b) France
(c) Spain
(d) UK

7. Munaf Patel plays which sport?
(a) Badminton
(b) Football
(c) Cricket
(d) Table-Tennis

8. The first Asian lady swimmer to have crossed the English Channel was
(a) Bula Choudhury
(b) Arati Saha
(c) Nilima Ghosh
(d) None of these

9. Which country has never won the Cricket World Cup?
(a) India
(b) Pakistan
(c) Sri-Lanka
(d) England

10. Which cricket playing countries fight for the ‘ASHES’?
(a) Indian and Pakistan
(b) Australia and South Africa
(c) Australia and England
(d) England and West Indies

11. Who was the first Law Minister of independent India?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Vallabhbhai Patel
(c) Maulana Abul Kalam Azad
(d) Dr. B.R.Ambedkar

12. Who was the first speaker of the Lok-Sabha?
(a) B.R.Ambedkar
(b) G.V.Mavlankar
(c) N.Sanjeeva Reddy
(d) Dr. S.P.Mukherjee

13. How many states (except Delhi) are there in India?
(a) 28
(b) 29
(c) 25
(d) 30

14. Which country won the first World Cup Cricket?
(a) Australia
(b) India
(c) England
(d) West Indies

15. Who was the woman President of the United Nations?
(a) Sarojini Naidu
(b) Vijaya Lakshmi Pandit
(c) Golda Mayer
(d) Margaret Thatcher

16. Who was the first man to land on moon?
(a) Neil Armstrong
(b) Edwin
(c) Gagarin
(d) John Collins

17. One inch is equal to how many centimeters?
(a) 2.54
(b) 2.84
(c) 2.94
(d) 3.0

18. Bronze is an alloy of copper and
(a) Nickel
(b) Tin
(c) Zinc
(d) Aluminium

19. Minus 40 degree centigrade is equal to _____ degree Fahrenheit.
(a) 104
(b) 122
(c) -40
(d) None of these

20. What is the value of XC (Roman Number)?
(a) 100
(b) 40
(c) 110
(d) 90

21. The person of which of the following blood groups can accept the blood of any group?
(a) AB
(b) O
(c) A
(d) B

22. Mountain K2 is known as
(a) Everest
(b) Nanga Parbat
(c) Godwin
(d) Austen

23. Lucknow is situated on the banks of river
(a) Yamuna
(b) Tapti
(c) Shipra
(d) Gomti

24. Who won the Golden Ball Award during FIFA World Cup 2006?
(a) Ronaldo
(b) Klose
(c) Ronaldinho
(d) Zidane

25. Who is the Chief Minister of Orissa?
(a) K C Singhdeo
(b) Nandini Satyaji
(c) Navin Patnaik
(d) Rameshwar Thakur

26. Who is the Finance Minister of India?
(a) Manmohan Singh
(b) P Chidambaram
(c) Murasoli Maran
(d) Pranab Mukherjee

27. Where is the headquarters of South-East Central Railway located?
(a) Bilaspur
(b) Jabalpur
(c) Bhopal
(d) Raipur

28. Which of the following places in India receives maximum precipitation?
(a) Itanagar
(b) Mawsynram
(c) Cherrapunjee
(d) Tezpur

29. Who was elected the President of the Cricket Association of Bengal (CAB) in July 2006?
(a) Prasen Mukherjee
(b) Ajit Panja
(c) Jagmohan Dalmiya
(d) Sourav Ganguly

1. (a)
2. (a)
3. (b)
4. (d)
5. (a)
6. (a)
7. (c)
8. (b)
9. (d)
10. (c)
11. (d)
12. (b)
13. (a)
14. (d)
15. (b)
16. (a)
17. (a)
18. (b)
19. (c)
20. (d)
21. (a)
22. (c)
23. (d)
24. (b)
25. (c)
26. (b)
27. (a)
28. (b)
29. (c)

Wednesday, August 10, 2011

Recognised political parties in India


S.N. Name
1. Bahujan Samaj Party
2. Bharatiya Janata Party
3. Communist Party of India
4. Communist Party of India (Marxist)
5. Indian National Congress
6. Nationalist Congress Party
7. Rashtriya Janata Dal


Short Form
Praja Rajyam Party PRP Andhra Pradesh
Telangana Rashtra Samithi TRS Andhra Pradesh
Telugu Desam Party TDP Andhra Pradesh
Arunachal Congress AC Arunachal Pradesh
All India United Democratic Front AUDF Assam
Asom Gana Parishad AGP Assam
Bodoland People's Front BPF Assam
Lok Jan Shakti Party LJSP Bihar
Janata Dal (United) JD (U) Bihar, Jharkhand
Maharashtrawadi Gomantak Party MAG Goa
Save Goa Front SGF Goa
Haryana Janhit Congress (BL) HJC(BL) Haryana
Indian National Lok Dal INLD Haryana
Jammu & Kashmir National Conference JKNC Jammu and Kashmir
Jammu & Kashmir National Panthers Party JKNPP Jammu and Kashmir
Jammu and Kashmir People's Democratic Party PDP Jammu and Kashmir
Jharkhand Vikas Morcha (Prajatantrik) JVM(P) Jharkhand
Jharkhand Mukti Morcha JMM Jharkhand, Orissa
Janata Dal (Secular) JD (S) Karnataka, Kerala
Kerala Congress KEC Kerala
Kerala Congress (Mani) KEC (M) Kerala
Muslim League Kerala State Committee MUL Kerala
Samajwadi Party SP Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Uttarakhand
Shiv Sena SHS Maharashtra
Manipur People's Party MPP Manipur
National People's Party NPP Manipur
United Democratic Party UDP Meghalaya
All India Trinamool Congress AITC Meghalaya, West Bengal
Mizo National Front MDF Mizoram
Mizoram People's Conference MPC Mizoram
Zoram Nationalist Party ZNP Mizoram
Nagaland People's Front NPF Nagaland
Biju Janata Dal BJD Orissa
Pudhucherry Munnetra Congress PMC Puducherry
Shiromani Akali Dal SAD Punjab
Sikkim Democratic Front SDF Sikkim
Marumalarchi Dravida Munnetra Kazhagam MDMK Tamil Nadu
All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam AIADMK Tamil Nadu, Puducherry
Dravida Munnetra Kazhagam DMK Tamil Nadu, Puducherry
Pattali Makkal Katchi PMK Tamil Nadu, Puducherry
Rashtriya Lok Dal RLD Uttar Pradesh
Uttarakhand Kranti Dal UKKD Uttarakhand
All India Forward Bloc AIFB West Bengal
Revolutionary Socialist Party RSP West Bengal

Tuesday, October 26, 2010


1. When a ray of light passes from an optically denser medium to a rarer medium, it
(a) Remains undeviated (b) Bends towards normal
(c) Bends away from normal (d) None of these
Category :Chennai rrb exam Papers
2.Who is the author of "Anandmath" ?
(a) Rabindranath Tagore (b) Bankim chandra Chattopadhyaya
(c) Sarojini Nayadu (d) Jyotiba Phule
Category :Chennai rrb exam Papers
3. Thimpu is the capital of -
(a) Nepal (b) Bhutan
(c) Thailand (d) Myanmar
Category :Chennai rrb exam Papers
4. The time period of a seconds pendulum is
(a) 1 second (b) 4 seconds
(c) 3 seconds (d) 2 seconds
Category :Chennai rrb exam Papers
5. The nuclear fuel in the sun is
(a) Helium (b) Uranium
(c) Hydrogen (d) Oxygen
Category :Chennai rrb exam Papers
6. The second’s hand of a watch is 2 cm long. The velocity of its tip is
(a) 0.21 cm/sec. (b) 2.1 cm/sec.
(c) 21 cm/sec. (d) None of these
Category :Chennai rrb exam Papers
7. In diesel engine, ignition is caused by
(a) Spark (b) Automatic starter
(c) Compression (d) Friction
Category :Chennai rrb exam Papers
8. The mass-energy equivalence, relationship E = mc2 was propounded by
(a) Max Plank (b) Einstein
(c) Newton (d) Hertz
Category :Chennai rrb exam Papers
9. The filament of bulb is made of
(a) Tungsten (b) Iron
(c) Nichrome (d) Carbon
Category :Chennai rrb exam Papers
10. Anti-knocking can be lessened by
(a) Iso Octane (b) N Heptane
(c) TEL (d) Benzene
Category :Chennai rrb exam Papers
11. In which of the following oxidation shows a positive oxidation state.
(a) CO (b) N2O
(c) NO (d) F2O
Category :Chennai rrb exam Papers
12. Which of the following is used in photography?
(a) Silver Bromide (b) Sodium Bromide
(c) Potassium Chloride (d) Sodium Sulphate
Category :Chennai rrb exam Papers
13. Which of the following is used in accumulator cell?
(a) Copper (b) Iron
(c) Lead (d) Zinc
Category :Chennai rrb exam Papers
14. Choose the wrong statement :
(a) Single magnetic poles can exist
(b) Magnetic poles are always of equal strength
(c) Like poles repel each other
(d) None of these
Category :Chennai rrb exam Papers
15. Laws of electrolysis are given by:
(a) Farady (b) Maxwell
(c) Lenz (d) Bohr
Category :Chennai rrb exam Papers
16. Flemings left hand rule is used to fine out:
(a) Direction of magnetic field due to flow of current
(b) Direction of induced current due to effect of magnetic field
(c) Direction of motion of a current carrying conductor in magnetic field
(d) None of these
Category :Chennai rrb exam Papers
17. The pH of a neutral solution at 250C is :
(a) 0 (b) 1.0
(c) 7.0 (d) 1.4
Category :Chennai rrb exam Papers
18. The raw material used for the manufacture of Portland cement is :
(a) Limestone and clay (b) Alumina, clay and gypsum
(c) Gypsum and limestone (d) Gypsum and clay19. CaOCI2 is the chemical formula for a compound commonly known as :(a) Soda Ash (b) Lime
(c) Bleaching Powder (d) Plaster of Paris
Category :Chennai rrb exam Papers
20. The glass used for making laboratory apparatus is :(a) Pyrex glass (b) Hard glass
(c) Soft glass (d) Safety glass
Category :Chennai rrb exam Papers
21. The iron produced in blast furnace is :
(a) Pig iron (b) Wrought iron
(c) Stainless steel (d) Steel
Category :Chennai rrb exam Papers
22. Formation is a 40% solution of :
(a) Methanol (b) Methenal
(c) Methanoic acid (d) None of these
Category :Chennai rrb exam Papers
23. Which of the following is not an ore of aluminium :
(a) Cryolite (b) Feldspar
(c) Bauxite (d) Azurite
Category :Chennai rrb exam Papers
24. Rhombic monoclinic and plastic sulphur are:
(a) Isomers (b) Isotopes
(c) Allotropes (d) Hydrides of sulphur25. The alkaline hydrolysis of oils or fats gives soap and :
(a) Glycerol (b) Ethenol
(c) Glycol (d) Ethanoic acid
Category :Chennai rrb exam Papers
26. The sight of a delicious food usually makes month watery. It is a :
(a) Hormonal response (b) Neural response
(c) Optic response (d) Olfactory response
Category :Chennai rrb exam Papers
27. Nitrogen fixing bacteria are normally found in :
(a) Parasitic plants (b) Epiphytic plants
(c) Leguminous plants (d) Aquatic plants
Category :Chennai rrb exam Papers
28. Powdery mildew of wheat is caused by:
(a) Bacteria (b) Virus
(c) Fungi (d) Protozoans
Category :Chennai rrb exam Papers
29. Septic sore throat is caused by :
(a) Bacteria (b) Virus
(c) Fungi (d) Protozoans
Category :Chennai rrb exam Papers
30. A person of blood group AB can give blood to :
(a) ‘A’ and ‘B’ (b) Only ‘AB’
(c) ‘A’, ‘B’ and ‘O’ (d) All of these
Category :Chennai rrb exam Papers
31. Cell activities are controlled by :
(a) Chloroplast (b) Nitochondria
(c) Cytoplasm (d) Nucleus
Category :Chennai rrb exam Papers
32. Which of the following helps eye to adjust the focal length of the eye lens :
(a) Cornea (b) Conjunctiva
(c) Ciliary body (d) Iris
Category :Chennai rrb exam Papers
33. When pollen of a flower is transferred to the stigma of the same plant, pollination type is referred to as :
(a) Autogamy (b) Allogamy
(c) Xenogamy (d) Geitonogamy
Category :Chennai rrb exam Papers
34. Respiration is a :
(a) Catabolic process (b) Anabolic process
(c) Both of these (d) None of these
Category :Chennai rrb exam Papers
35. The structural and functional unit of kidneys are :
(a) Neurons (b) Nephrons
(c) Medula (d) None of these
Category :Chennai rrb exam Papers
36. Which of the following enzymes is generally nor present in adult human :
(a) Renin (b) Pepsin
(c) Trypsin (d) Amylopsin
Category :Chennai rrb exam Papers
37. The part of the plant which is responsible for carrying water and solutes from roots to various parts of plants is :
(a) Phloem (b) Xylem
(c) Duodenum (d) Sclercids
Category :Chennai rrb exam Papers
38. ‘Widal test’ is used for susceptibility of :
(a) Malaria (b) Typhoid
(c) Cholera (d) Yellow fever
Category :Chennai rrb exam Papers
39. Exchange of gases in plants takes place through :
(a) Stomata (b) Lenticels
(c) Cuticle (d) All of these
Category :Chennai rrb exam Papers
40. ‘Lieutenant’ in army is equivalent to following rank in navy :
(a) Lieutenant (b) Sub Lieutanant
(c) Lieutenant Commander (d) None of these
Category :Chennai rrb exam Papers
41. Pankaj Advani is associated with :
(a) Snooker (b) Golf
(c) Shooting (d) Archery
Category :Chennai rrb exam Papers
42. Which city in the world is known as the forbidden city :
(a) Aberdeen (b) Jerusalem
(c) Mecca (d) Lhasa
Category :Chennai rrb exam Papers
43. Rajeev Gandhi Khel Ratna Award carries a sum of :
(a) Rs. 3 lakns (b) Rs. 5 lakhs
(c) Rs. 1 lakh (d) Rs. 7 lakhs
Category :Chennai rrb exam Papers
44. Who is known as ‘Nightingale of India’ :
(a) Asha Bhonsle (b) Begum Akhtar
(c) Sarojini Naidu (d) Vijaylaxmi Pandit
Category :Chennai rrb exam Papers
45. Which one of the following is not included in the UNESCO’s list of world heritage site :
(a) Kaziranga National Park (b) Qutab Minar
(c) Champaner Pavagarh (d) None of these
Category :Chennai rrb exam Papers
46. Which of the following is not an electric resistant?
(a) Lead (b) Ebonite
(c) Charcoal (d) Lac
Category :Chennai rrb exam Papers
47. Which of the following is a complementary colour?
(a) Blue (b) Yellow
(c) Magenta (d) Yellow and Magenta
Category :Chennai rrb exam Papers
48. The velocity of sound increases in air by ……… for every degree Celsius increase of temperature.
(a) 60 m/sec. (b) 0.61 m/sec.
(c) 60 ft/sec. (d) 0.61 km/sec.
Category :Chennai rrb model Papers
49. Henry is a unit of
(a) Capacity (b) Magnetic field
(c) Inductance (d) Frequency
Category :Chennai rrb model Papers
50. The velocity of rotation of Earth is
(a) 28 km/min (b) 30 km/min
(c) 25 km/min (d) 39.5 km/min
Category :Chennai rrb model Papers
51. What is Hubble?
(a) Warship (b) Star
(c) Telescope (d) Missile
Category :Chennai rrb model Papers
52. Which acid is normally found in lemon and grape fruits?
(a) Citric acid (b) Tartaric acid
(c) Ascorbic acid (d) Lactic acid
Category :Chennai rrb model Papers
53. At which temperature Fahrenheit and Celsius show same reading?
(a) -400 (b) 00
(c) -574.250 (d) 2730
Category :Chennai rrb model Papers
54. Limestone is metamorphosed to form
(a) Graphite (b) Quartz
(c) Granite (d) Marble
Category :Chennai rrb model Papers
55. Rift valley is formed by
(a) Earthquake (b) Folding
(c) Faulting (d) All of these
Category :Chennai rrb model Papers
56. If a piece of ice at 00C is mixed with water at 00C, then
(a) Whole ice melts (b) Some ice melts
(c) No ice melts (d) Temperature decreases
Category :Chennai rrb model Papers
57. Mettur Dam is built on the river
(a) Krishna (b) Cauvery
(c) Narmada (d) Mahanadi
Category :Chennai rrb model Papers
58. Mahendra Giri peak is situated in the
(a) Eastern Ghats (b) Western Ghats
(c) Shiwaliks (d) Vindhyachal
Category :Chennai rrb model Papers
59. In what time a sum will double itself at 20% per annum rate of interest?
(a) 2 years (b) 3 years
(c) 4 years (d) 5 years
Category :Chennai rrb model Papers
60. The famous Dilwara Temple is situated in
(a) Madhya Pradesh (b) Maharashtra
(c) Gujarat (d) Rajasthan
Category :Chennai rrb model Papers
61. Pneumonia affects
(a) Lungs (b) Tongue
(c) Liver (d) Kidney
Category :Chennai rrb model Papers
62. The chemical name of Vitamin A is
(a) Retinol (b) Jhiamin
(c) Biotic (d) Riboflavin
Category :Chennai rrb model Papers
63. A 130m long train crosses a bridge in 30 seconds at 45 kmph. The length of the bridge is
(a) 200m (b) 225m
(c) 245m (d) 250m
Category :Chennai rrb model Papers
64. By selling an article at some price a person gains 10%. If the article is sold at twice of the price, the gain percent will be
(a) 20% (b) 60%
(c) 100% (d) 120%
Category :Chennai rrb model Papers
65. Atoms are electrically charged as
(a) Positive (b) Negative
(c) Bi-positive (d) Neutral
66. Ionic bond exists in
(a) Kcl (b) H2O
(c) NH3 (d) Cl3
Category :Chennai rrb model Papers
67. Which force is required to increase the momentum of an object to 40 kg m/s in 5 seconds?
(a) 2N (b) 4N
(c) 8N (d) 10N
Category :Chennai rrb model Papers
68. The river that does not form delta is
(a) Mahanadi (b) Tapti
(c) Krishna (d) Cauvery
Category :Chennai rrb model Papers
69. The ratio of the redius and height of a cone is 5 : 12, respectively. Its volume is 23147cc. Find its slant height.
(a) 13cm (b) 14cm
(c) 17cm (d) 26cm
Category :Chennai rrb model Papers
70. 27 students took part in a debate of a college. What is the probability that at least 3 of them have their birth days in the same month?
(a) 3/27 (b) 3/12
(c) 12 (d) 1
Category :Chennai rrb model Papers
71. Who was the first winner of Dada Saheb Phalke Award?
(a) B.N.Sarkar (b) Prithvi Raj Kapoor
(c) Devika Rani (d) Kanan Devi
Category :Chennai rrb model Papers
72. How many members are nominated by the President in the Rajya Sabha?
(a) 12 (b) 15
(c) 10 (d) 20
Category :Chennai rrb model Papers
73. Who was the founder of Brahmo Samaj?
(a) Raja Rammohan Roy (b) Aurobindo Ghosh
(c) Vivekanand (d) Dyanand Saraswati
Category :Chennai rrb model Papers
74. The Parliamentary System in India has been taken from
(a) America (b) Britain
(c) Australia (d) Ireland
Category :Chennai rrb model Papers
75. The electric supply in India was first started in
(a) Kolkata (b) Chennai
(c) Mumbai (d) Darjeeling
Category :Chennai rrb model Papers
76. Bhatnagar Prize is given in the field of
(a) Peace (b) Music and dance
(c) Science & technology (d) Fine arts
Category :Chennai rrb model Papers
77. Who discovered the solar system?
(a) Copernicus (b) Kepler
(c) Aryabhatta (d) Newton
Category :Chennai rrb model Papers
78. The Nobel Prize in Economics was started in
(a) 1901 (b) 1936
(c) 1957 (d) 1967
Category :Chennai rrb model Papers
79. In India, the second largest in
(a) Bengali (b) Urdu
(c) Telugu (d) Marathi
Category :Chennai rrb model Papers
80. The first Asian Games were held in
(a) Manila (b) Tokyo
(c) Jakarta (d) New Delhi
Category :Chennai rrb model Papers
81. The Islam was established in
(a) 7th A.D. (b) 5th A.D.
(c) 3rd B.C. (d) 5th B.C.
Category :Chennai rrb model Papers
82. The Olympic Games 2012 will be held in
(a) Moscow (b) Paris
(c) New York (d) London
Category :Chennai rrb model Papers
83. The main factor of air pollution is
(a) Lead (b) Copper
(c) Zinc (d) Gold
Category :Chennai rrb model Papers
84. The bauxite ore is found in
(a) Musabani (b) Karnapura
(c) Koderma (d) Palamu
Category :Chennai rrb model Papers
85. The first fertilizer plant in India was established in
(a) Trombay (b) Nangal
(c) Alwaye (d) Sindri
Category :Chennai rrb model Papers
86. Which of the following had strong navy?
(a) Bahmani (b) Chalukya
(c) Chola (d) Rashtrakuta
Category :Chennai rrb model Papers
87. The last king of Maurya Dynastry was
(a) Brihdarth (b) Kunal
(c) Samprati (d) Salishuk
Category :Chennai rrb model Papers
88. How will the image formed by a convex lens be affected if the central part of the lens is covered by black paper?
(a) Remaining part of the lens will form no image
(b) The central position of the image is absent
(c) There will be no effect
(d) The full image will be formed with lessened brightness
Category :Chennai rrb model Papers
89. The force between two parallel wires conducting current is used to define
(a) Ampere (b) Coulomb
(c) Volt (d) Newton
Category :Chennai rrb model Papers
90. A body is thrown vertically upward and it reaches 10m high. Find the velocity with which the body was thrown? (g = 9.8 m/s)
(a) 10 m/sec. (b) 18 m/sec.
(c) 14 m/sec. (d) 7 m/sec.
Category :Chennai rrb model Papers
91. The buoyancy depends on the
(a) Depth of the fluid (b) Density of the fluid
(c) Volume of the fluid (d) Weight of the fluid
Category :Chennai rrb model Papers


1. (c) 2. (b) 3. (b) 4. (d) 5. (c) 6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (a) 10. (a) 11. (d) 12. (a)
13. (c) 14. (a) 15. (a) 16. (c) 17. (c) 18. (b) 19. (c) 20. (a) 21. (a) 22. (b) 23. (d)
24. (c) 25. (a) 26. (d) 27. (c) 28. (c) 29. (a & b) 30. (b) 31. (d) 32. (c) 33. (a) 34. (a)
35. (b) 36. (a) 37. (b) 38. (b) 39. (d) 40. (b) 41. (a) 42. (d) 43. (b) 44. (c) 45. (d) 46. (a)
47. (d) 48. (b) 49. (c) 50. (a) 51. (c) 52. (a) 53. (a) 54. (d) 55. (c) 56. (c) 57. (b) 58. (a)
59. (d) 60. (d) 61. (a) 62. (a) 63. (c) 64. (d) 65. (d) 66. (a) 67. (c) 68. (b) 69. (a) 70. (c)
71. (c) 72. (a) 73. (a) 74. (b) 75. (d) 76. (c) 77. (a) 78. (d) 79. (c) 80. (d) 81. (a) 82. (d)
83. (a) 84. (d) 85. (d) 86. (c) 87. (a) 88. (d) 89. (a) 90. (c) 91. (b)

Sunday, August 29, 2010


1. Piyush is 18th from either end of a row of boys. How many boys are there in that row ?
(A) 26
(B) 32
(C) 24
(D) 35
2. ‘Medicine’ is related to ‘Patient’ in the same way as ‘Education’ is related to—
(A) Teacher
(B) School
(C) Student
(D) Tuition
3. Fill in the missing letter in the following series—
S, V, Y, B, ?
(A) C
(B) D
(C) E
(D) G
4. What should come in the place of question mark in the following series ?
3, 8, 6, 14, ?, 20
(A) 11
(B) 10
(C) 8
(D) 9
5. Select the correct option in place of the question mark—
6. What should come in the place of question mark in the following series ?
1, 4, 9, 25, 36, ?
(A) 48
(B) 49
(C) 52
(D) 56
7. In a class of 60 where boys are twice that of girls, Raman ranked 17th from the top. If there are 9 boys ahead of Raman, how many girls are after her in the rank ?
(A) 26
(B) 12
(C) 10
(D) 33
8. If ‘BOAT’ is written as ‘YLZG’ in a code language how is ‘EGG’ to be written in the same language ?
9. In a code language SINGER is written as AIBCED then GINGER will be written in the same code as—
10. If BAT is coded as 283, CAT is coded as 383 and ARE is coded as 801, then the code for BETTER is—
(A) 213310
(B) 213301
(C) 123301
(D) 012334
11. If water is called black, black is called tree, tree is called blue, blue is called rain, rain is called pink and pink is called fish in a certain language then what is the colour of sky called in that language ?
(A) Blue
(B) Fish
(C) Rain
(D) Pink
12. A man walks 3 km northwards and then turns left and goes 2 km. He again turns left and goes 3 km. He turns right and walks straight. In which direction he is walking now ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
13. One morning after sunrise Vikas and Shanu were standing in a lawn with their back towards each other. Vikas’s shadow fell exactly towards left-hand side. Which direction Shanu was facing ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
14. Neelam is taller than Paumpi but not as tall as Mihir. Roma is taller than Namarata but not as tall as Paumpi. Who among them is the tallest ?
(A) Mihir
(B) Paumpi
(C) Namarata
(D) Neelam
15. In an examination Raja got more marks than Mohit but not as many as Minal. Minal got more marks than Suresh and Rupali. Suresh got less marks than Mohit but his marks are not the lowest in the group. Who is second in the descending order of marks ?
(A) Minal
(B) Rupali
(C) Raja
(D) None of these
16. Pointing to a photograph of a girl, Raja said “She has no sister or daughter but her mother is the only daughter of my mother’’. How is the girl in the photograph related with Raja’s mother ?
(A) Sister in law
(B) Grand Daughter
(C) Daughter in law
(D) None of these
17. If Suyash’s father is Babloo’s father’s only son and Babloo has neither a brother nor a daughter. What is the relationship between Suyash and Babloo ?
(A) Uncle–Nephew
(B) Father–Daughter
(C) Father–Son
(D) Grandfather–Grandson
18. An application was received by inward clerk in the afternoon of a weekday. Next day he forwarded it to the table of the senior clerk, who was on leave that day. The senior clerk next day evening put up the application to the desk officer. Desk officer studied the
application and disposed off the matter on the same day, i.e., Friday. Which day the application was received by the inward clerk ?
(A) Tuesday
(B) Earlier week’s Saturday
(C) Wednesday
(D) Monday
19. Flight to Mumbai leaves every 5 hours. At the information counter I learnt that the flight took off 25 minutes before. If the time now is 10 : 45 a.m., what is the time for
the next flight ?
(A) 2 : 20 a.m.
(B) 3 : 30 a.m.
(C) 3 : 55 p.m.
(D) 3 : 20 p.m.
20. Babloo ranked 16th from the top and 29th from the bottom among those who passed an examination. 6 boys did not participate in the competition and 5 failed in the examination. How many boys were there in that class ?
(A) 44
(B) 40
(C) 50
(D) 55

21. Indra is 7th from the left and Jaya is 5th from the right. When they interchange their position Jaya becomes 19th from the right. What is Indra’s position from the left ?
(A) 21st
(B) 19th
(C) 23rd
(D) 20th
22. If EARTHQUAKE is coded as MOGPENJOSM then EQUATE will be coded as—
23. If COUNTRY is coded in certain way as EMWLVPA, ELECTORATE will be coded in the same manner as—
24. ‘Air’ is to ‘Bird’ as ‘Water’ is to…
(A) Drink
(B) Fish
(C) Wash
(D) Swim
25. ‘Pencil’ is to ‘Write’ as ‘Knife’ is to ……….
(A) Injure
(B) Peel
(C) Prick
(D) Attack
Answers with Hints
1. (D)
2. (C) As ‘Medicine’ is used by a ‘Patient’ in the same way ‘Education’ is used by a ‘Student’.
3. (C)
4. (D)
5. (C)
6. (B)
7. (B)
8. (C)
9. (B)
10. (A)
11. (C)
12. (A)
13. (D)
14. (A) Mihir > Neelam > Paumpi > Roma > Namrata
= The tallest is Mihir.
15. (C) Minal > Raja > Mohit > Suresh > Rupali
16. (B) The girl in the photograph is the daughter of Raja’s sister. Hence the girl is grand daughter of Raja’s mother.
17. (C) Suyash is the son of Babloo.
18. (C) The desk officer received the application on Friday. Hence the senior clerk received it on Thursday and the inward clerk received the application on Wednesday.
19. (D) The time for the next flight
= 10·45 – 0·25 + 5·00
= 15·20 = 3 : 20 p.m.
20. (D) Number of boys in the class
= (16 + 29 – 1) + 6 + 5
= 55
21. (A)
22. (D)
23. (D)
24. (B) As ‘Bird’ flies in ‘Air’ similarly ‘Fish’ swims in ‘Water’.
25. (D) As ‘Pencil’ is used to ‘Write’ similarly ‘Knife’ is used to ‘Attack’.