Thursday, May 1, 2014


1. The Indus Valley Civilization was Non‐Aryan because
(a) It was urban
(b) It has a pictographic script
(c) It had an agricultural economy
(d) It extended up to the Narmada Valley

2. The slogan Satyameva Jayate in the State Emblem of India has been
adopted from which one of the following?
(a) Mundaka Upanishad 
(b) Brahma Upanishad
(c) Mudgala Upanishad 
(d) Maitreyi Upanishad

3. Who is the author of ‘Buddha Charita’?
(a) Asvaghosha (b) Nagasena (c) Nagarjuna (d) Vasumitra

4. Chandragupta Maurya figures prominently in the book of
(a) Bhasa (b) Sudraka (c) Vishakhdatta (d) Ashvaghosha

5. Which one of the following is not a feature of North Indian temple
(a) Shikhara (b) Garbha Griha
(c) Gopuram (d) Pradakshina‐path

6. The kingdom of Vijayanagara was founded by
(a) Vijaya Raja (b) Harihara II
(c) Harihara and Bukka (d) Bukka II

7. The Moti Masjid in Agra was built during the reign of
(a) Humayun (b) Shah Jahan (c) Aurangzeb (d) Shal Alam II

8. Aurangzeb failed to defeat Shivaji because the
(a) Mughal army grew unmanageable
(b) Marathas were expert in Guerilla‐warfare
(c) Mughals had no navy
(d) Mughal generals were treacherous

9. Where are the traces of Portuguese culture can be found in India?
(a) Goa (b) Calicut (c) Cannanore (d) Cochin

10. The British introduced the railways in India in order to
(a) Promote heavy industries in India
(b) Facilitate British commerce and administrative control
(c) Move food grains in case of famine
(d) Enable Indians to move freely within the country

11. During the period of the Indian freedom struggle, who among the following
started the Central Hindu School?
(a) Annie Besant (b) Bhikaji cama
(c) M.G. Ranade (d) Madan Mohan Malviya

12. Who was the Governor General of India during the 1857 revolt?
(a) Lord Canning (b) Lord Dalhousie
(c) Lord Hardings (d) Lord Lytton

13. Who among the following was not known as a moderate in the National
(a) Bal Gangadhar Tilak (b) Dadabhai Naoroji
(c) M.G. Ranade (d) Gopal Krishna Gokhle

14. Who of the following was a founder of the Bharat Naujawan Sabha in 1926?
(a) Lala Lajpat Rai (b) Sardar Bhagat Singh
(c) Lala Hardayal (d) Sohan Singh Bhakhna

15. The Ghadar Movement was founded by
(a) Ajit singh (b) Lala Hansraj
(c) Lala Hardayal (d) Sohan Singh Bhakhna

16. The first indication of the revolutionary movement in India was seen in
(a) Maharashtra (b) Bengal
(c) Punjab (d) Rajasthan

17. ‘India wins Freedom’ is the autobiography of
(a) Abul Kalam Azad (b) Muhammad Ali
(c) Zakir Hussain (d) Syed Ahmed Khan

18. Who among the following were members of the Swaraj Party?
1. Motialal Nehru 2. Sardar Patel 3. Gopal Krishna Gokhle
(a) 1 only (b) 1 and 2 (c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3

19. After the Chauri‐Chaura incident, Gandhiji suspended the
(a) Civil Disobedience Movement (b) Khilafat Movement
(c) Non‐Co‐operation Movement (d) Quit India Movement

20. Consider the following events
1. Gandhi‐Irwin Pact 2. First Round Table Conference
3. Simon Commission 4. Poona Pact
The correct chronological order of these events is
(a) 1‐4‐3‐2 (b) 2‐1‐3‐4 (c) 3‐2‐1‐4 (d) 2‐3‐1‐4

21. The historic Dandi March is associated with
(a) Boycott of elections (b) Violation of Salt law
(c) Hindu‐Muslim Unity (d) Abolition of Untouchability

22. Who amongst the following was not associated with the unification of
(a) Mazzini (b) Cavour (c) Garibaldi (d) Mussolini

23. Who amongst the following played a prominent role during the “Reign of
Terror” in France?
(a) Montesquieu (b) Voltaire (c) Marat (d) Robespierre.

24. Who said “Man is a social animal”?
(a) Plato (b) Aristotle (c) Rousseau (d) Laski

25. The Dilwara Temple is located at
(a) Bhubaneswar (b) Aurangabad (c) Khajuraho (d) Mount Abu

26. Which of the following vested the Secretary of State for India with supreme
control over the Government of India?
(a) Pitt’s India Act, 1784 (b) Government of India Act, 1858
(c) Indian Council Act, 1861 (d) Morley‐Minto Reforms, 1909

27. The Supreme Court of India was set up by the
(a) Regulating Act, 1773 (b) Pitt’s India Act, 1784
(c) Charter Act, 1813 (d) Charter Act, 1833

28. The Constitution of India was adopted on
(a) 26th January, 1950 (b) 26th January, 1949
(c) 26th November, 1949 (d) 15th August, 1947

29. The Constitution of India is
(a) Rigid (b) Flexible
(c) Very rigid (d) Partly rigid, partly flexible

30. “The Federal System with strong centre” has been borrowed by the Indian
Constitution from:
(a) USA (b) Canada (c) UK (d) France

31. Which one of the following describes India a Secular State?
(a) Fundamental Rights (b) Preamble to the Constitution
(c) 9th Schedule (d) Directive Principles

32. How many Articles are there in the Indian Constitution?
(a) 395 (b) 396 (c) 398 (d) 399

33. The power to carve out a new State is vested in
(a) The Parliament (b) The President
(c) The Council of Ministers (d) State’s Reorganisation Commission

34. ‘AADHAR’ is a programme
(a) To help senior citizens
(b) To provide nutritional support to adolescent woman
(c) To train people for social defense
(d) To provide identity to Indian residents

35. Which Constitutional Amendment deleted the Right to Property from the
list of Fundamental Rights?
(a) 42nd Amendment (b) 43rd Amendment
(c) 44th Amendment (d) 62nd Amendment

36. The word ‘Hindus’ in Article 25 of the Constitution of India does not
(a) Buddhists (b) Christians (c) Sikhs (d) Jains

37. Which of the following is not included in the Directive Principles of State
(a) Prohibition of liquor (b) Right to work
(c) Equal wage for equal work (d) Right to information

38. In which year Fundamental Duties of citizens were introduced by 42nd
(a) 1975 (b) 1976 (c) 1977 (d) 1980

39. Rashtrapati Bhawan was designed by
(a) Edward stone (b) Le Corbusier (c) Edwin Lutyens (d) Tarun Dutt

40. The Union Executive of India consists of
(a) The President, Vice‐President and the Council of Ministers only
(b) The President and the council of Ministers only
(c) The President, the Vice‐President, the Council of Ministers and Lok
Sabha Speaker
(d) The President, the Prime Minister, Deputy Chairman of Rajya Sabha, Lok
Sabha Speaker.

41. Who was the Prime Minister of India when the Anti‐Defection Bill was
(a) Indira Gandhi (b) Rajiv Gandhi
(c) V.P. Singh (d) H.D. Deve Gowda

42. According to Indian Constitution, the Union Ministers hold office during the
pleasure of
(a) The President
(b) The Prime Minister
(c) The Speaker of the Lok Sabha
(d) The Chief Justice of the Supreme Court of India

43. Which of the following has the powers to create a new all India Service?
(a) Parliament
(b) Union Public Service Commission
(c) Union Cabinet
(d) Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions

44. The maximum strength of the Lok Sabha, as stipulated in the Constitution
of India, is
(a) 500 (b) 525 (c) 550 (d) 552

45. Which Article of the Constitution permits the Supreme Court to review its
own judgement or order?
(a) Article 137 (b) Article 138 (c) Article 139 (d) Article 140

46. The distribution of finances between Centre and States is done on the
recommendation of
(a) Finance Ministry (b) Finance Commission
(c) Reserve Bank of India (d) NABARD

47. A national political party is one which receives 6% of the total votes polled
(a) Two or more States (b) The capital city
(c) Four or more states (d) In all states

48. Who conducts the State Assembly Elections?
(a) Chief Justice of High Court (b) State Election Commission
(c) Election Commission of India (d) Governor of the State

49. Which of the following Constitution Amendment Act seeks that the size of
the Council of Ministers at the Centre and in a State must not exceed 15%
of the total numbers of the Legislative Assemblies of that State,
(a) 91st (b) 93rd (c) 95th (d) 97th

50. The Indian Constitution recognises minorities on the basis of:
(a) Religion
(b) Caste
(c) Colour
(d) Percentage of the population of the Group to the total population

1. a 2.a 3.a 4.c 5.c 6.c 7.b
8.b 9.a 10.b 11.a 12.a 13.a 14.b
15.c 16.a 17.a 18.a 19.c 20.c 21.b
22.d 23.d 24.b 25.d 26.b 27.a 28.c
29.d 30.b 31.b 32.a 33.a 34.d 35.c
36.d 37.d 38.b 39.c 40.a 41.b 42.a
43.a 44.d 45.a 46.b 47.c 48.c 49.a  50. d

South Western Railway Recruitment of Apprentices

Applications are invited for engagement of Act Apprentice in Carriage Repair Workshop, South Western Railway, Gadag Road, Hubli, under Apprentices Act –1961 from eligible candidates.
  1. Fitter: 203 Posts
  2. Machinist: 15 Posts
  3. Turner: 20 Posts
  4. Welder: 96 Posts
  5. Electrician: 28 Posts
  6. Ref A/C Mechanic: 17 Posts
Qualifications: Matriculation (Matriculate or 10th class in 10+2 examination system) and ITI certificate affiliated to NCVT/ SCVT is compulsory in relevant trade.

Age Limit (As on 11/04/2014): 15-24 years

How to Apply: The applications filled in all respects can either be dropped in the Box kept in the Welfare Section of the Office of the Workshop Personnel Officer, Carriage Repair Workshop, South Western Railway, Gadag Road, Hubli-58 0020 (Karnataka), on all the working days i.e. from Monday to Saturday between 10.00 to 17.00 Hrs. or send by ordinary post only to the above said address duly superscribing on the Cover as “Application for engagement as Act-Apprentices (Ex-ITI) in Hubli Workshop -20, Training Notification No. 01/2014. Applications received through RPAD/Courier will not be entertained.

Last Date: 10/05/2014

For more details, please visit: