Thursday, August 18, 2011

RRC Chennai: Recruitment against quota

Applications are invited for recruitment in southern railway against sports quota
Games & No of Posts:
1. Athletics – Men: 05 posts
2. Athletics – Women: 03 posts
3. Ball Badminton – Men: 01 post
4. Basket Ball – Women: 02 posts
5. Billiards & Snooker – Men: 02 posts
6. Body Building – Men: 02 posts
7. Cycling – Men: 01 post
8. Football – Men: 03 posts
9. Hockey – Men: 02 posts
10. Shuttle Badminton – Men: 02 posts
11. Shuttle Badminton – Women: 01 post
12. Swimming – Men: 03 posts
13. Table Tennis – Men: 01 post
14. Volley Ball – Men: 01 post
15. Volley Ball – Women: 01 post
16. Weightlifting – Men: 02 posts

Age limit: The age limit is 18 to 25 years as on 01/01/2012, i.e., Sports person should have been born between 02/01/1987 and 01/01/1994.

Educational qualification: Sportspersons must possess the minimum educational qualification is 10th pass or ITI or equivalent and Graduate passed.

Application fee: Demand draft/Indian Postal Order (IPO) of Rs 40/- (No fee for SC/ST/ESXM/PWD and other category aspirants) drawn in favour of FA & CAO, Southern Railway, payable at Chennai.

Last date for receipt of application: 13/09/2011

For more details Click here

Thursday, August 11, 2011


Railway Recruitment Boards
Indian Railways
Railway Recruitment Boards invites applications from eligible candidates for Assistant Loco-Pilot Vacancies as follows:
  • Assistant Loco-Pilot, 16,595 posts(Gen-8170, SC-2695,ST-1589) , Pay Band:Rs.5,200 - 20,200.
Last date: September 12th 2011

Eligibility: ITI Diploma in Fitter,Electrician,Instrument Mechanics, Radio Mechanic and TV, Electronics Mechanic, Mechanic Motor Vehicle, Wireman, Tractor Mechanic, Diesel Mechanic, Heat Engine, Refridgeration and AC Mechanic 
Diploma in Electrical,Mechanical,Electronics or Automobile Engineering
Age: 18-30 Years before January 1st 2011 (5 years exemption for SC/ST, 3 Years for OBC)
Selection Process: Written Test
Application Fee: Rs.40 DD/IPO to be taken in favor of " The Assistant Secretary".
How to Apply: Completed Application in prescribed format should be sent to the below address before last date September 12th, 2011.

  Centralised Employment Notice No. 01/2011 English / Hindi and Annexure English / Hindi.

Wednesday, August 10, 2011

Recognised political parties in India


S.N. Name
1. Bahujan Samaj Party
2. Bharatiya Janata Party
3. Communist Party of India
4. Communist Party of India (Marxist)
5. Indian National Congress
6. Nationalist Congress Party
7. Rashtriya Janata Dal


Short Form
Praja Rajyam Party PRP Andhra Pradesh
Telangana Rashtra Samithi TRS Andhra Pradesh
Telugu Desam Party TDP Andhra Pradesh
Arunachal Congress AC Arunachal Pradesh
All India United Democratic Front AUDF Assam
Asom Gana Parishad AGP Assam
Bodoland People's Front BPF Assam
Lok Jan Shakti Party LJSP Bihar
Janata Dal (United) JD (U) Bihar, Jharkhand
Maharashtrawadi Gomantak Party MAG Goa
Save Goa Front SGF Goa
Haryana Janhit Congress (BL) HJC(BL) Haryana
Indian National Lok Dal INLD Haryana
Jammu & Kashmir National Conference JKNC Jammu and Kashmir
Jammu & Kashmir National Panthers Party JKNPP Jammu and Kashmir
Jammu and Kashmir People's Democratic Party PDP Jammu and Kashmir
Jharkhand Vikas Morcha (Prajatantrik) JVM(P) Jharkhand
Jharkhand Mukti Morcha JMM Jharkhand, Orissa
Janata Dal (Secular) JD (S) Karnataka, Kerala
Kerala Congress KEC Kerala
Kerala Congress (Mani) KEC (M) Kerala
Muslim League Kerala State Committee MUL Kerala
Samajwadi Party SP Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Uttarakhand
Shiv Sena SHS Maharashtra
Manipur People's Party MPP Manipur
National People's Party NPP Manipur
United Democratic Party UDP Meghalaya
All India Trinamool Congress AITC Meghalaya, West Bengal
Mizo National Front MDF Mizoram
Mizoram People's Conference MPC Mizoram
Zoram Nationalist Party ZNP Mizoram
Nagaland People's Front NPF Nagaland
Biju Janata Dal BJD Orissa
Pudhucherry Munnetra Congress PMC Puducherry
Shiromani Akali Dal SAD Punjab
Sikkim Democratic Front SDF Sikkim
Marumalarchi Dravida Munnetra Kazhagam MDMK Tamil Nadu
All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam AIADMK Tamil Nadu, Puducherry
Dravida Munnetra Kazhagam DMK Tamil Nadu, Puducherry
Pattali Makkal Katchi PMK Tamil Nadu, Puducherry
Rashtriya Lok Dal RLD Uttar Pradesh
Uttarakhand Kranti Dal UKKD Uttarakhand
All India Forward Bloc AIFB West Bengal
Revolutionary Socialist Party RSP West Bengal

Important Days of the Year


1 January New Year Day

Road Safety Week

Army Medical Corps Establishment Day
8 January African National Congress Foundation Day
9 January NRI Day
11 January APSRTC Establishment Day

Death anniversary of Lai Bahadur Shastri
12 January National Youth Day (Birth day of Swami Vivekanand)
15 January Army Day
21 January Manipur Day

Meghalaya Day

Tripura Day
23 January Desh Prem Divas

Netaji Subhash Chandra Bose's birth anniversary
25 January Himachal Pradesh Day

National Tourism Day
26 January Indian Republic Day

Jammu & Kashmir Day
  International Customs Day
28 January Birth anniversary of Lala Lajpat Rai
30 January Martyr's Day, Mahatma Gandhi's Martyrdom Day

World Leprosy Eradication Day

Sarvodaya Day


2 February National day of Srilanka

World Wetlands Day
5 February Kashmir Day (Organized by Pakistan)
13 February Sarojini Naidu's Birth Anniversary
14 February St. Valentine's Day
24 February Central Excise Day
28 February National Science Day


3 March National Defence Day
4 March National Security Day
8 March International Women's Day

Mothers Day
9 March CISF Raising Day
12 March Mauritius Day; Central Industrial Security Force Day
13 March No Smoking Day
15 March World Consumer Rights Day, World Disabled Day
16 March National Vaccination Day
17 March St. Patricks Day
18 March Ordnance Factories Day (India)
19 March World Disabled Day
21 March World Forestry Day
  International Day for th eElimination of Racial Discrimination
22 March World Water Day
23 March World Meteorological Day
24 March World TB Day
26 March Bangladesh Liberation Day
27 March World Stage Artists Day
31 March Financial Year Ending


1 April Orissa Day

Fools Day
3 April World Austism Day
5 April National Maritime Day, International Day for Mine Awareness
7 April World Health Day , WHO started in this day in 1948
8 April World Tradition Day
13 April Jallianwallah Bagh Massacre Day (1919)
14 April B.R. Ambedkar Remembrance Day; Fire Extinguishing Day
17 April World Haemophilia Day
18 April World Heritage Day
21 April Secretaries' Day, National Civil Services Day
22 April World Earth Day
23 April World Books and Copyright Day

Easter Day
24 April World Lab Animals Day
25 April National Administrative Professionals Day
29 April World Intellectual Property Day


1 May Gujarat Statehood Day

Workers' Day (International Labour Day) (May Day)

Maharastra Statehood Day
3 May International Energy Day

International Sun Day

World Press Freedom Day
4 May Coal Miner's Day
5 May World Athletics Day
7 May National Institute of Sports Founder's Day
8 May World Red Cross Day
9 May World Thalassaemia Day
11 May National Resurgence Day

National Technology Day
12 May International Nurses Day, World Hypertension Day
13 May International Criminal Court Day

National Solidarity Day
15 May International Family Day
16 May Sikkim Day
17 May World Telecommunications Day
20 May World Metrology Day
21 May Anti Terrorism Day
22 May International Day for Biological Diversity
24 May Commonwealth Day
25 May World Thyroid Day
28 May Official Language Day

Telugu People's Self-respect Day
29 May International Mount Everest Day (Designated by Nepal)
30 May Goa Statehood Day
31 May World No Tobacco Day


1 June International Children's Day, World Milk Day
3 June World Naturist Day
4 June International Day for Innocent Children, Victims of Aggression
5 June World Environment Day
14 June World Blood Donere Day
21 June Hugging Day

World Music Day
23 June International Olympic Day
26 June International Anti - Drugs Day

International Day against Drug Abuse and illicit Trafficking
27 June World Diabetes Day


1 July Architecture Day

Doctor's Day

International Jokes Day

Vana Mahotsav Week 1-7
2 July World Sports Journalists Day
4 July American Independence Day
6 July World Zonnosis Day
7 July International day of Co-Operatives
11 July World Population Day
20 July Man Walks on the Moon
26 July Kargil Victory Day


1 August World Breast-feeding Week
3 August Hiroshima Day

Liberation Day
6 August Hiroshima Day
8 August World Senior Citizen's Day
9 August August Kranti Divas

International day of Solidarity with the strugleof Women in South Africa

International day of the world'sIndigenous People

Nagasaki Day

Quit India Movement Day
10 August Dengue Prevention Day
12 August International Youth Day

Librarians Day
13 August Left Hander's Day
14 August Pakistan's Independence Day
15 August India's Independence Day

West Bengal Day
18 August Day of the World's Indigenous People
19 August World Photography Day
20 August Sadbhavna Divas

World Mosquito Day
24 August Kolkata's Birth Day

Sanskrit Day
26 August Women's Equality Day
29 August National Sports Day

Sports Day (Dhyanchand's birthday)

Telugu Language Day
30 August Small Industry Day


1 September Nutrition Week 1-7
2 September Coconut Day
4 September Minority Welfare Day
5 September Teacher's Day
7 September Forgiveness Day
8 September International Literacy Day (UNESCO)

World Literacy Day
10 September Haryana Statehood Day

Punjab Statehood Day
13 September World Flowers Day
14 September Hindi Day, World First Aid Day
15 September Engineers Day

International Day of Democracy
16 September World Ozone Day
18 September International Day of Peace
21 September Biosphere Day

World Alzheimer's Day
22 September Girl Child Week 22-26, Rose Day (Welfare of cancer patients)
24 September Girl Child Day

World Heart Day
25 September Social Justice Day
26 September CSIR Foundation Day, Day of the Deaf
27 September World Tourism Day
28 September Gunners Day


1 October International Day for the Elderly (UN)

International Music Day

National Voluntary Blood Donation Day
2 October Gandhi Jayanti, International Non-violence Day

Human Rights Protection Day

Prisoner's Day

World Ostony Day

World Wide Life Week (2-8)
3 October World Nature Day, World Habitat Day
4 October International Mental Health Health Week (4-10)

World Animal Welfare Day

World Space Week(4-10)
5 October World Habitat Day; World Teacher's Day
6 October World Wildlife Day
8 October Indian Air force Day

Rapid Action Force Raising Day
9 October National Postal Week(9-14)

World Postal Day
10 October World Disaster Reduction Day (2nd Wednes Day)

World Mental Health Day; National Post Day
12 October World Sight Day
13 October World Arthritis Day

World Calamity Control Day (UN)
14 October World Standards Day
15 October World White Cane Day

World White cane day (guiding the blind)
16 October World Anaesthesiologists Day

World Food Day
17 October International Poverty Eradication Day
20 October National Solidarity Day (China attacked India on that day)
21 October Global Iodine Deficiency Disorders Day

Police Commemoration Day
24 October Disarmament Week(24-30)

United Nations Day
27 October Infantry Day
30 October World Thrift day
31 October Halloween Day

National Integration Day


1 November Andhra Pradesh Formation Day

Haryana, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Punjab States Formation Day
5 November International Week of Science and Peace (5-11)
7 November Infant Protection Day; World Cancer Awareness Day
9 November Legal Services Day

Pravasiya Bharatiya Divas/Legal Services Day

Uttaranchal State Formation Day
10 November Forest Martyrs Day

Transport Day
11 November Armistice Day

Education Day
12 November National Broadcasting Day
14 November Children's Day, World Diabetics day

Cooperative Week

National Book Week

National Land Resources Conservation Week (14-20)

National Library Week

Universal Children's Day

World Diabetes Day
15 November Jharkhand State Formation Day

New Born Week (15-21)

Thanks Giving Day
16 November International Day for Tolerance

National Press Day

Pharmacy Week (16-22)
17 November Guru Nanak Dev's Birth Anniversary

National Epilepsy Day
18 November Territorial Army Day
19 November National Integration Day, Citizen's Day

World Heritage Week (19-25)
20 November Universal Children's dAy (UN), Africa Industrilisation Day
21 November World Fisheries Day

World Hello Day

World Television Day
25 November International Day against Violence against Women
26 November Law Day, National Law Day
29 November international Day of Solidarity with Palestinian People



1 December Border Security Force (BSF) Raising Day

Nagaland Day

World AIDS Day
2 December International Day for Abolition of Slavery (UNO)
3 December International Day of Disabled Persons

World Conservation Day
4 December Chemical Disaster Prevention Day

Navy Day
5 December International Volunteers Day
6 December Armed Forces Day, Civil Defence Day
7 December Armed Forces Flag Day

International Civil Aviation Day
8 December Home Guards Raising Day

Submarine Day
9 December National Immunization Day
10 December Human Rights Day

International Childrens Day of Broadcasting
11 December UNICEF Day
12 December Assam Rifles Raising Day
14 December National Energy Conservation Day
16 December Vijay Divas
17 December Pensioner's Day
18 December International Migrants Day

Minorities Rights Day (India)
19 December Goa's Liberation Day
22 December Mathematics Day
23 December Kisan Divas (Farmer's day)
24 December National Consumer Day
25 December X-Mas Day
26 December Boxing Day
28 December Central Reserve Police Force Anniversary
29 December International Day for Biological Diversity

World Marriage Day: February 2nd Sunday
World Kidney Day: March 2nd Thursday
Commonwealth Day: March 2nd Monday
World Asthma Day: May 1st Tuesday
World Laughter Day: It takes place on the first Sunday in May. World Laughter Day was created in 1998 by Dr. Madan Kataria, founder of the worldwide Laughter Yoga movement.
Mother's Day: May 2nd Sunday
Father's Day: June 3rd Sunday
International Friendship Day: August 1st Sunday
World Sight Day: October 2nd Thursday


1. Consider the following statements :
1. Between Census 1951 and Census 2001, the density of the population of India has increased more than three times.
2. Between Census 1951 and Census 2001, the annual growth rate (exponential) of the population of India has doubled.
Which of the statements given abova is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)
2. Consider the following statements :
 1. Infant mortality rate takes into account the death of infants within a month after birth.
 2. Infant mortality rate is the number of infant deaths in a particular year per 100 live births during that year.
 Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)
3. Consider the following statements :
 1. The National' School of Drama was set up by Sangeet Natak Akademi in 1959.
 2. The highest honour conferred by the Sahitya Akademi on a writer is by electing him its Fellow.
 Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
4. Consider the following statements :
 1. Central Administrative Tribunal (CAT) was set up during the Prime Ministership of Lai Bahadur Shastri.
 2. The Members for CAT are drawn from both judicial and administrative streams.
 Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
5. Consider the following statements :
1. The Baglihar. Power Project had been constructed within the parameters of the Indus Water Treaty.
2. The project was completely built by the Union Government with loans from Japan and the World Bank.
Which of the statements given above is/arc; correct,?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
6. Consider the following statements :
 1. The Governor of Punjab is concurrently the Administrator of Chandigarh.
 2. The Governor of Kerala is concurrently the Administrator of Lakshadweep.
 Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
7. Consider the following statements regarding Indian Planning :
 1. The Second Five-Year Plan emphasised on the establishment of heavy industries.
 2. The Third Five-Year Plan introduced the concept of import substitution as a strategy for industrialisation.
 Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
8. Consider the following statements:
 1. The Commission for Agricultural Costs and Prices recommends the Minimum Support Prices for 32 crops.
 2. The Union Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution has launched the National Food Security Mission.
 Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)
9. Which of the following countries has not made any significant investment in India?
(a) Japan
(b) USA
(c) Nepal
(d) Britain
Ans: (c)
10. Which of the following deals between India and one major country was put on a hold for some time as India is finding difficult to implement it?
(a) 123 Pact with USA
(b) Fifth generation fighter plane deal with Russia
(c) Heavy Water deal with Iran
(d) Border talks with China
Ans: (a)
11. Which of the following indexes is developed to measure life expectancy, level of literacy, education and standard of living of people in a country?
(a) Inflation
(b) Sensex
(c) Human Development Index
(d) SLR
Ans: (c)
12. Which of the following is not a Public Sector Unit/Undertaking/Agency?
(a) ECGC
(b) SEBI
(d) Axis Bank
Ans: (b)
13. Which of the following political theories advocates the withering in a new society in which there will be no state and no classes?
(a) Liberalism
(b) Democratic Socialism
(c) Marxism
(d) Fabian Socialisn
14. Which of the following writs is issued to a lower court or tribunal to prevent the latter from exceeding its jurisdiction or usurping a jurisdiction that it does not possess?
(a) Prohibition
(b) Mandamus
(c) Habeas Corpus
(d) Certiorari
Ans: (a)
15. Which one of the following Articles Provide "Right to Equality"?
(a) Article-14
(b) Article-19
(c) Article-20
(d) Article-18
16. Which one of the following brings out the publication called "Energy Statistics" from time to time?
(a) Central Power Research Institute
(b) Planning Commission
(c) Power Finance Corporation Ltd.
(d) Central Statistical Organization
Ans: (d)
17. Which one of the following Constitutes limitation upon the concept of 'judicial Review' in India?
(a) Rule of Law
(b) Due Process
(c) Procedure established by law
(d) Equal Protection of law
18. Which one of the following Constitutional Amendments states that the total number of Ministers, including the Prime Minister, in the Council of Ministers shall not exceed fifteen percent of the total number of
(a) 90th
(b) 91st
(c) 92nd
(d) 93rd
Ans: (b)
19. Which one of the following is correct about the expenses of a State Public Service Commission?
(a) Budget of the state
(b) Public Account of the state
(c) Consolidated Fund of India
(d) Consolidated Fund of State
20. Which one of the following is the proper authority to effect deprivation of some of the fundamental rights of the armed forces?
(a) The Parliament of India
(b) The President of India
(c) The Defence Ministe
(d) The Council of Ministers
21. Which one of the following Union Ministries implements the Cartagena Protocol on Biosafety?
(a) Ministry of Science and Technology
(b) Ministry of Health and Family Welfare
(c) Ministry of Environment and Forests
(d) Ministry of Chemicals and Fertilizers
Ans: (c)
22. Which sector contributes the maximum share in National income of India?
(a) Primary
(b) Secondary
(c) Tertiary
(d) All the above have equal share
23. Who among the following is known as the guardian of the Public Purse in India?
(a) The Comptroller and Auditor-General of India
(b) The President
(c) The Minister of Finance
(d) The Parliament
Ans: (a)
24. Who among the following is the chairman of National Commission on Farmers?
(a) Sharad Pawar
(b) M S Swaminathan
(c) Man Mohan Singh
(d) P G Bhatol
25. Who among the following is the Chairman of the Steering Committee to oversee the functions of the National Authority, Chemical Weapons Convention (CWC)?
(a) The President
(b) The Prime Minister
(c) The National Security Adviser
(d) The Cabinet Secretary
26. Who appoints the Chief Election Commissioner of India?
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Parliament
(d) Chief Justice of India
Ans: (a)
27. Who headed the committee appointed on Kargil War?
(a) Gen. V. P. Malik
(b) Gen. S. K. Sinha
(c) K. Subramanyam
(d) K. C. Panth
28. Who is tha following participate in the election of the president of india but not in his impeachment?
(a) The nominated members of the Parliament and State Legislatures
(b) The members of Rajya Sabha
(c) The elected members members of the State Legislative Assemblies
(d) The members of the State Legislative Councils
29. Who is the signatory on the Indian currency notes in denomination of two rupees and above?
(a) Secretary, Reserve Bank of India
(b) Finance Secretary, Minister of Finance
(c) Governor, Reserve Bank of India
(d) Finance Minister, Ministry of Finance
Ans: (c)
30 Who presides over the joint sitting of the Lok Sabha and the Rajya Sabha?
(a) The Speaker of the Lok Sabha
(b) The Vice-President
(c) The President
(d) The Union Minister of Parliamentary Affairs
31. Who restored the Judicial Review power of Judiciary under Indian Constitution
(a) High Court
(b) Chief Metropolitan Magistrate
(c) District Court
(d) Supreme Court of India
32. Who summons the joint sitting of the Rajya Sabha and Lok Sabha?
(a) President
(b) Speaker of the Lok Sabha
(c) Chairman of the Rajya Sabha
(d) Prime Minister
Ans: (a)
33. With reference to I ho United Nations, consider the following statements :
1. The Economic and Social Council (ECOSOC) of UN consists of 24 member States.
2. It is elected by a 2/3 majority of The General Assembly for a 3-year term.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
34. With reference to Lok Adalats, consider the following statements:
1. An award made by a Lok Adalat is deemed to be a degree of a civil court and no appeal lies against thereto before any court.
2. Matrimonial/Family disputes are not covered under Lok Adalat.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
35. With reference to the scheme launched by the Union Government, consider the following statements:
1. Ministry of Health and Family Welfare launched the Rashtriya Swasthya Bima Yojana
2. Ministry of Textiles launched the Rajiv Gandhi Shilpi Swasthya Bima Yojana
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
36. With reference to Union Government, consider the following statements:
1. The Constitution of India provides that all Cabinet Ministers shall be compulsorily the sitting members of Lok Sabha only.
2. The Union Cabinet Secretariat operates under the direction of the Ministry of Parliamentary Affairs.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)
37. With reference to Union Government, consider the following statements :
1. The Ministries/Departments of the Government of India are created by the Prime Minister on the advice of the Cabinet Secretary.
2. Each of the Ministries is assigned to a Minister by the President of India on the advice of the Prime Minister.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)
38. With reference to Union Government, consider the following statements :
1. The number of Ministries at the Centre on 15th August 1947 was 18.
2. The number of Ministries at the Centre at present is 36.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
39. With which one of the following has the B.K. Chaturvedi Committee dealt?
(a) Review of Centres-States relations
(b)  Review of Delimitation Act
(c)  Tax reforms and measures to increase revenues
(d)  Price-reforms in the oil sector
Ans: (d)
40. India enacted an important event of Indian National Movement celebrating the seventy- fifth anniversary. Which was it?
(a) Quit India Movement
(b) Delhi Chalo Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Non – Cooperation Movement
Ans: (c)
41. Which of the following is the economic growth percentage projected in the 11th Five Year Plan draft that was approved by the Planning Commission in November 2007?
(a) 8%
(b) 9%
(c) 9.5%
(d) 10%
Ans: (b)
42. Liberhan Commission has been appointed to deal with which one of the following?
(a) Anti-Sikh Riots, 1984
(b)Demolition of Babri Masjid
(c)Godhra Incident
(d) Mumbai Communal Riots
Ans: (b)
43. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007?
(a) Priya Ranjan Das Munshi
(b) Mani Shankar Aiyyar
(c) P.Chidambaram
(d) Sushama Swaraj
Ans: (a)
44. What does the 93rd Constitutional Amendment bill deal with?
(a) Inclusion of Bodo, Dogri,Maithili and Santhali , languages in the Eighth  Schedule
(b) Inclusion of service tax levied  by Union and collected and appropriated by the Union and the States in the Seventh Schedule
(c)Free and compulsory education for all children between the age of 6 and 14 years
(d) No reservation in Panchayats need to be made in favour of Scheduled Castes in Arunachal Pradesh
Ans: (d)
46. Consider the following statements:
1. Ministry of Parliamentary Affairs constitutes Consultative Committees of Members of both the house of Parliament.
2.The main purpose of these committees is to provide a forum for formal discussions between the Government and Members of Parliament on policies and programmes of the Government.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only
(b)2 only
(c) Both 1and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)
47. Which of the following is the correct definition of the term commercial paper ?
(1) It is nothing but the popular name of the judicial stamp papers used to register financial transactions.
(2) It is one of the instrument through which corporate raise debt from the market.
(3) It is the name of the “Certificate of Deposits” provided by the banks to its retail customers.
(a) Only (1)
(b) Only (2)
(c) Only (3)
(d) Both (1) & (2)
Ans: (b)
48. Consider the following statements:
1.Union Executive consists of the President and the Council of Ministers with the Prime Minister as the head.
2.The President may, by writing under his hand addressed to the Vice-President, resign his office.
3.Executive power of the Union is vested in the Prime Minister.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c)2 and 3 only
(d) 2 only
Ans: (c)
49. The Govt. of India has taken a decision to open more IITs during the year 2008-09. These IITs will be in which of the following groups of States?
(a) Bihar,Rajasthan,Andhra Pradesh
(b) Andhra Pradesh,Orissa,Karnataka
(c) Karnataka,Tamilnadu,Kerala
(d) Uttar Pradesh,Madhya Pradesh,Bihar
Ans: (a)
50. Which one of the following industries is not recommended by Investment commission as national thrust Area?
(b) Information Technology
(c) Agro-processing
(d) Textiles
Ans: (b)


1. Who is the author of the books ‘Sense and Sensibility’ and ‘Pride and Prejudice’?
(a) Anna Sewell
(b) Voltaire
(c) Fyodor Dostoevsky
(d) Jane Austen
Answer: (d)
2. Author of the book ‘Around the World in Eighty Days’
(a) J. K. Rowling
(b) Jack London
(c) Jules Verne
(d) George Orwell
Answer: (c)
3. Amrita Pritam's work "A Revenue Stamp" is
(a) A book of stories
(b) A novel
(c) A biography
(d) An autobiography
Answer: (d)
4. Author of the book ‘Crime and Punishment’.
(a) Fyodor Dostoevsky
(b) Vatsyayana
(c) Niccolo Machiavelli
(d) Nathaniel Hawthorne
Answer: (a)
5. Author of the book Gulliver's Travels.
(a) P G. Wodehouse
(b) Rod Barker
(c) Saul Bellow
(d) Jonathan Swift
Answer: (d)
6. Author of the book Sherlock Holmes.
(a) Seymour Hersh
(b) Arthur Koestler
(c) Karl Marx
(d) Arthur Conan Doyle
Answer: (d)
7. Author of the books 5 Weeks in a Balloon & 80,000 Leagues Under the Sea.
(a) Jules Verne
(b) Alexander Dumas
(c)Jules Verne
(d) Charles Dickens
Answer: (a)
8. Author of the books The Three Musketeers and The Legend of Monte Cristo.
(a) Alexandre Dumas
(b) Albert Camus
(c) Arthur Stanley Eddington
(d) Aldous Huxley
Answer: (a)
9. 'Beyond time' is the book written by
(a) Namita Gokhale
(b) Ruskin Bond
(c) William Balrymple
(d) None of these
Answer: (d)
10. Mulk Raj Anand is the author of
(a) The Post Office
(b) Gora
(c) India Wins Freedom
(d) Coolie
Answer: (d)
11. The "Killer Instinct" is written by
(a) Sulakshan Mohan
(b) M.K.Santanam
(c) O.P.Sabharwal
(d) Subash Jain 
Answer: (c)
12. The book ‘Vish Vriksha’ was written by:
(a) Bankimchandra Chatterjee
(b) Annie Basant
(c) Tulsidas
(d) Kalidas
Answer: (a)
13. The only religious book ever printed in a shorthand scripts is:
(a) The Ramayana
(b) The Mahabharata
(c) The bible
(d) Guru Granth Sahib
Answer: (c)
14. Which of the following in the book/play written by Maithili Sharan Gupt?
(a) Saket
(b) Satyartha Prakash
(c) Shakuntala
(d) Savitri
Answer: (a)
15. Who authored the 'Gitanjali', an anthology of poems?
(a) Sumitranandan Pant
(b) Makhanlal Chaturvedi
(c) Rabindranath Tagore
(d) Maithili Sharan Gupt
Answer: (c)
16. Who is the author of the book Superstar India?
(a) Arun Shourie
(b) Dominique Lapierre
(c) Shobha De
(d) Salman Rushdie
Answer: ( c )
17. ‘Travelling Through Conflict’ is a book written by _____.
(a) Hamid Ansari
(b) Cherie Blair
(c) Balraj Krishna
(d) Salman Rushdie
Answer: (a)
18. Author of the book ‘Candide’.
(a) Anna Sewell
(b) Voltaire
(c) Fyodor Dostoevsky
(d) Voltaire
Answer: (d)
19. Author of the book Frankenstein.
(a) Mary Shelley
(b) W.M. Thackeray
(c) Charlotte Bronte
(d) Jules Verne
Answer: (a)
20. Author of the book Robinson Crusoe.
(a) Daniel Defoe
(b) Johanna Spyri
(c) Lewis Carroll
(d) Rudyard Kipling
Answer: (a)
21. Author of the book Wuthering Heights.
(a) Charlotte Bronte
(b) Omar Khayyam
(c) Joyce Kilmer
(d) Gaston Leroux
Answer: (a)
22. Author of the books The Prince and the Pauper, The Great Expectation, The Adventure of Tom Sawyer & Huckleberry Finn.
(a) James A. Michener
(b) Stephen King
(c) George Byron
(d) Mark Twain
Answer: (d)
23. Authors of the book Tales From Shakespeare.
(a) Charles And Mary Lamb
(b) Gaurav C. Samant
(c) Benazir Bhutto
(d) Charles Dickens 
Answer: (a)
24. Match List I and List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I                                          List II
(Book)                                      (Author))
A. In custody                            1. Amartya Sen
B. Sea of Poppies                      2. Amitav Ghosh
C. The Argumentative Indian      3. Anita Desai
D. Unaccustomed Earth             4. Jhumpa Lahiri
      A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 4 2 1 3
(c) 3 2 1 4
(d) 3 1 2 4
Answer: (c)
25. She wrote the famous poem "Trees".
(a) Joyce Kilmer
(b) Alexander Dumas
(c) Jonathan Swift
(d) Robert Louis Stevenson
Answer: (a)
26. The book ‘Satyartha Prakash’ was written by:
(a) Swami Dayanand
(b) Swami Vivekanand
(c) Sarojini Naidu
(d) Kalidas
Answer: (a)
27. The oldest printed work in the world, which dates back to AD 868 is:
(a) The Bible
(b) The Hirake Sutra
(c) The Ramayana
(d) The Mahabharata
 Answer: (b)
28. Which of the following book was written by Tulsidas:
(a) Vinay Patrika
(b) Ramcharitmanas
(c) Both (a) and (b)
(d) Yashodhara
Answer: (c)
29. Who amonst the following is the author of the book 'Freedom from Fear'?
(a) Nelson Mandela
(b) Aung San Suukyi
(c) Taslima Nasreen
(d) Benazir Bhutto
Answer: (b)
30. Who is the author of the book ‘Harry Potter’ and the ‘Half-Blood Prince’?
(a)Mark Twain
(a) J. K. Rowling
(c) William Shakespeare
(d) Jules Verne
Answer: (a


1. Which of the following is not a source of revenue to the village panchayat?
(a) Property Tax
(b) House Tax
(c) Land Tax
(d) Vehicle Tax
Answer: (c)
2. A person wants to contest election for the membership of Gram Panchayat, what should be his age?
(a) 18 years or above
(b) 19 years or above
(c) 21 years of above
(d) Minimum 25 years
 Answer: (c)
3. Among other things, which one of the following was the purpose for which the Deepak Parekh Committee was constituted?
(a) To study the current socio-economic conditions of certain minority communities
(b) To suggest measures for financing the development of infrastructure
(c) To frame a policy on the production of genetically modified organisms
(d) To suggest measures to reduce the fiscal deficit in the Union Budget
Answer: (b)
4. Among the following who was the Speaker in two Lok Sabhas?
(a) Rabi Ray
(b) Shivraj Patil
(c) P. A. Sangma
(d) G. M. C. Balyogi
Answer: (d)
5. As per Economic Survey 2006-07 India’s share in World Export has been ______.
(a) 0.5 %
(b) 0.75 %
(c) 1 %
(d) 1.25 %
Answer: (d)
6. Attorney General of India is Appointed by
(a) Chief Justice of Supreme Court
(b) Parliament
(c) Law Minister
(d) President
Answer: (b)
7. By which of the following Acts were the Commercial Rights of East India Company Abolished?
(a) Regulating Act of 1773
(b) Charter Act of 1813
(c) Charter Act of 1833
(d) Charter Act of 1853
Answer: (c)
8. Consider the following statements:
 1. India does not have any deposits of Thorium.
 2. Kerala's monazito sands contain Uranium.
 Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither I nor 2
Answer: (b)
9. Consider the following:
 1. Fringe Benefit Tax
 2. Interest Tax
 3. Securities Transaction Tax
 Which of the above is/are Direct Tax/Taxes?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: (c)
10. During which Five Year Plan was the Emergency clamped, new elections took place and the Janata Party was elected?
(a) Third
(b) Fourth
(c) Fifth
(d) Sixth
Answer: (c)
11. First share market in India was established in—
(a) Delhi
(b) Mumbai
(c) Kolkata
(d) Chennai
Answer: (b)
12. Future of Indian Culture rests mostly on -
(a) Relevance to the present society.
(b) Equalitarianism in society
(c) Elimination of conservative trends in Indian Society.
(d) Eliminating European influences
Answer: (c)
13. If a Panchayat is dissolved, elections are to be held within:
(a) 1 month
(b) 3 months
(c) 6 months
(d) 1 year
Answer: (c)
14. In India, the first Municipal Corporation was set up in which one among the following:
(a) Calcutta
(b) Madras
(c) Bombay
(d) Delhi
Answer: (b)
15. In India, who is the Chairman of the National Water Resources Council?
(a) Prime Minister
(b) Minister of Water Resources
(c) Minister of Environment and Forests
(d) Minister of Science and Technology
Answer: (a)
16. In the context of global economy, which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) JP Morgan : Financial Services Chase
(b) Roche Holding : Financial Services AG
(c) WL Ross & : Private Equity Co. Firm
(d) Warburg Pincus : Private Equity Firm
Answer: (b)
17. In the context of Indian defence, consider the following statements :
 1. The Shourya missile flies with a speed of more than 8 Mach.
 2. The range of Shourya missile is more than 1600 km.
 Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (d)
18. In the group of nations, India is presently having how much of the SDR (accordinf to the latest report at the Singapore meet)
(a) 3297
(b) 3900
(c) 3456
(d) 3100
Answer: (a)
19. In the latter half of the year 2008, which one of the following countries pulled out of Commonwealth of Independent States?
(a) Azerbaijan
(b) Belarus
(c) Georgia
(d) Kazakhstan
Answer: (c)
20. In which Session of the Congress was the resolution passed stating that "there should be equality before law irrespective of caste, creed or sex"?
(a) Calcutta Session, 1906
(b) Lucknow Session, 1916
(c) Lahore Session, 1929
(d) Karachi Session, 1931
Answer: (d)
21. In which year Protection of Women from Domestic Violence Act came into force?
(a) 2005
(b) 2006
(c) 2007
(d) 2008
Answer: (b)
22. 'National Human Right Commission' is a
(a) Statutory body
(b) Constitutional body
(c) Quasi-Judicial body
(d) Extra-constitutional and Extra Statutory body
Answer: (a)
23. Persons below the poverty line in India are classified as such based on whether
(a) They are entitled to a minimum prescribed food basket
(b) They get work for a prescribed minimum number of days in a year
(c) They belong to agricultural labourer household and the scheduled caste /tribe social group
(d) Their daily wages fall below the prescribed minimum wages
Answer: (a)
24. Provincial Autonomy was a significant feature of
(a) The Government of India Act, 1935
(b) The Indian Independence Act, 1947
(c) The Government of India Act, 1919
(d) The Government of India Act, 1909
Answer: (a)
25. Right to Information Act was passed in the year
(a) 2001
(b) 2002
(c) 2004
(d) 2005
Answer: (b)
26. Select the one which is not the responsibility of Gram Sabha under the Rural Employment Guarantee Act, 2005
(a) To recommend projects to the Gram Panchayat and prepare list of possible works
(b) To receive applications for work and issue a dated receipt
(c) To monitor the execution of works within the Gram Panchayat
(d) To conduct regular social audits of all the projects taken up with in the Gram Panchayat
Answer: (b)
27. Setting up of which one of the following is not stated in the Constitution of India?
(a) Planning Commission
(b) Finance Commission
(c) Election Commission
(d) Union Public Service Commission
Answer: (a)
28. Shankarlal Guru Committee was associated with—
(a) Agricultural Marketing
(b) Agriculture Production
(c) Public Distribution System
(d) None of the above
Answer: (a)
29. Survey of India is under the Ministry of
(a) Defence
(b) Environment and Forests
(c) Home Affairs
(d) Science & Technology
Answer: (d)
30. The - Finance Commission headed by Vijay Kelkar, on December 30, 2009, submitted its five-year roadmap for fiscal consolidation to the Union Government.
(a) 11th
(b) 12th
(c) 13th
(d) 14th
Answer: (c)
31. The Abbreviation NAEP stands for
(a) National Atomic Energy Planning
(b) National Adult education Programme
(c) National Authority on Engineering Projects
(d) Nuclear and Atomic Energy Project
Answer: (b)
32. The Abbreviations PSLV stands for
(a) Polar Survey Landing Vehicle
(b) Polarised Source Laser Viewing
(c) Precise Source Locating Vision
(d) Polar Satellite Launch Vehicle
Answer: (d)
33. The Concept of 'Popular Sovereignty' refers to the power of the
(a) People as a whole
(b) electorates Only
(c) State
(d) Legal Power Of the Judiciary
Answer: (a)
34. The Finance Commission is appointed for every______ year.
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Answer: (c)
35. The Foreign Exchange Reserve of India are kept in the custody of……
(a) World Bank
(b) International Monetary Fund
(c) Prime Minister Rahat Kosh
(d) Reserve Bank of India
Answer: (d)
36. The General Budget is presented in the parliament normally in the month of
(a) January
(b) February
(c) March
(d) Last month of the year
Answer: (b)
37. The government of ______, on December 8, 2009, unveiled $81 billion of new stimulus spending to keep the world's second-biggest economy from lurching back into recession.
(a) USA
(b) Great Britain
(c) United Arab Emirates
(d) Japan
Answer: (d)
38. The Government of India is planning to open Rail Link between Sealdah to Devpura. Devpura is locatd in ______
(a) Nepal
(b) Bangladesh
(c) Bhutan
(d) Pakistan
Answer: (b)
39. The 'Inter-State Council' is provided by the
(a) President of India
(b) Parliament
(c) Constitution of India
(d) Planning Commission
Answer: (c)
40. The joint session of the two houses is presided by
(a) the speaker
(b) the president
(c) chairman of Rajyasabha
(d) none of these
Answer: (a)
41. The number of Zonal Councils in India is—
(a) Five
(b) Four
(c) Seven
(d) Eight
Answer: (a)
42. The Supreme Court has interpreted constitutional right to education as
(a) Fundamental right under directive principles
(b) Right to life
(c) Right to equality
(d) Right to Employment
Answer: (a)
43. The Treaty of Bassein(1802) was signed between:
(a) Madhav Rao and the British
(b) Balaji Rao II and the British
(c) Mahadji Scindia and the British
(d) Holkar and the British
Answer: (b)
44. The wheel of Saranath pillar denotes -
(a) Revolution
(b) Justice
(c) Dharmachakra Pravartan
(d) Dhamma
Answer: (c)
45 The World Bank, in December 2009, extended its support to the Rajasthan Government for four projects pertaining to -.
(a) Livelihood
(b) Water resources and rural roads
(c) Agricultural competitiveness
(d) All of the above
Answer: (d)
46. Under the administration of which- one of the following is the Department of Atomic Energy?
(a) Prime Minister's Office
(b) Cabinet Secretariat
(c) Ministry of Power
(d) Ministry of Science and Technology
Answer: (a)
47. Under which five year plan did agriculture show a negative growth?
(a)  1st plan
(b) 2nd plan
(c) 3rd plan
(d) 4th plan
Answer: (c)
48. Which Constitutional Amendment Act introduced Changes in the 'Advisory Jurisdiction' of the Supreme Court?
(a) Fifth Amendment Act
(b) Seventh Amendment Act
(c) Forty-fourth Amendment Act
(d) Forty- Second Amendment Act
Answer: (b)
49. Which of the following is a type of tax levied by the Govt. on goods and services?
(a) SAT
(b) NET
(c) PAN
(d) VAT
Answer: (d)
50 ‘Lakshya’ which is part of Indian Defence System is :
(a) Surface to air missile
(b) Missile firing submarine
(c) Multi-barrel rocket system
(d) Pilotless target aircraft