Showing posts with label GROUP-D. Show all posts
Showing posts with label GROUP-D. Show all posts

Friday, May 22, 2015

RRC Jabalpur Group D Solved Question Paper (Exam Held on 30-11-2014)

1. What kind of reaction is highly Hanikarka emits radiation? 
(A) photochemical reaction (b) fission reaction (c) chemical reaction (d) liquefaction reaction (Ans: b) 

2. Election of Vice President of India who does? 
(A) the Lok Sabha and the Rajya Sabha (b) members of the Council, (c) an elected member of the Rajya Sabha (d) None of the above (Ans: a) 

3. 'Rail Bandhu' is- 
(a) capital / Century / Watanu Kulit Durnto express trains available in a journal of the Indian Railways 
(b) a web site of each railway division 
(c) emergency aid for a medical officer in each train 
(d) Rajdhani / Shatabdi and air-conditioned Durnto Express trains, each AC The security guard in bin 
(Ans: a) 

4. In which Indian city headquarters of two railway zones? 
(A) Jabalpur (b), New Delhi (c) Hubli (d) Mumbai (Ans: d) 

5. By what name was known in his childhood Chanakya? 
(A) Devgupt (b) Vishnugupta (c) Chanakya (d) Ajay (Ans: b) 
6. Which of these is a famous festival of Assam? 
(A) Onam (b) Yugadi (c) Rongali Bihu (d) Makar Sankranti (Ans: c) 

7. credit card (credit card) are known to- 
(a) supple posture (plastic money) (b) hard currency (Hard Money) (c) paper money (soft money) (d) easy money (Easy Money) (Ans: a) 

8. When was the first election to the Lok Sabha? 
(A) 1952 (b) 1954 (c) 1953 (d) 1947 (Ans: a) 

9. The first month of the Indian national calendar is- 
(a) cornered (b) Magh (c) Chatr (d) Aashaadh (Ans: c) 

10. Who is the President of the Council? 
(A) President (b) Vice President (c) Prime Minister (d) any one state governor (Ans: b) 

11. CPU whose abbreviated form? 
(A) central protocol unit (b) Computer Protocol Unit (c) central programming unit (d) Central Processing Unit (Ans: d) 

12. Which of the following does not cause pollution?
 (A) Burning of rubber (b) the use of solar energy (c) The burning of gasoline (d) All the above (Ans: b) 

13. Which part of the computer refers to the completion of work? 
(A) R. O. M. (ROM) (b) R. A. M. (RAM) (c) Monitor (d) printers (Ans: c) 

(A) Computer (b) radar (c) supercomputer (d) aircraft (Ans: c) 

15. Globalisation, to- 
(a) the integration of the various sectors of the economy (b) of the domestic economy with the global economy integration ( c) the integration of the economy (d) money market integration (Ans: b) 

16. Which is the planet Earth, most located? 
(A) Earth (b) Jupiter (c) Tue (d) Neptune (Ans: d) 

17. Maulana Azad Education-A-Baligan What is the main goal? 
(A) to build homes for Visthapiten (b) the dissemination of religious harmony (c) Fund for Agricultural Promotion (d) of the Muslim community to increase literacy (Ans: d) 

18. eg 'cup' the 'crockery' is concerned, Vas as 'Pen' is related to the ...........
 (A) books, (b) stationery (c) paper (d) nozzle (Ans: b) 

19. 'Roulette law when passed? 
(A) 1922 (b) 1921 (c) 1920 (d) 1919 (Ans: d) 

20. Election of mismatch Kijia- 
(a) September (b) November (c) in October (d) in January (Ans: c) 

21 . The female reproductive hormone to- 
(a) estrogen (b) progesterone (c) Rileksin (d) None of these (Ans: a) 

22. When the Constitution was adopted? 
(A) 26 नवम्बर, 1949 (b) 15 अगस्त, 1947 (c) 26 जनवरी, 1950 (d) 2 अक्टूबर, 1952 (Ans: a) 

23. Which of the following countries is a permanent member of UN Security Council ? 
(A) Italy (b) France (c) Germany (d) Japan (Ans: b) 

24. electric heating element for heating devices which are built by Alloy? 
(A) German silver (b) soldering (c) nichrome (d) composite steel (Ans: c) 

25. ISRO chairman who? (A) d. D. Patil (b) law. Madhavan Nair (c) s. S. Patil (d) None of these (Ans: d) 

26. Enhanced industry in India is the best example of capital to- 
(a) the tourism industry, (b) the steel industry, (c) sports commodity related industries (d) Textile Industry (Ans : b) 

27. Where -2014 International Petroleum Conference concluded?
 (A) New Delhi (India) (b), Seoul (South Korea) (c), Hyderabad (India) (d) Abu Dhabi (UAE) (Ans: a) 

28. 'plastic money' following the word relationship What's in writing from? 
(A) ATM card / credit card (b) coated with plastic currency notes (c) Foreign Currency (d) None of the above (Ans: a) 

29. Indian Institute of Forest Management where it is located? 
(A) Dehradun (b) Hisar (c) Bhopal (d) Chennai (Ans: c) 

30. Who was Bahadur Shah Zafar? 
(A) Maratha successor (b) the successor of Sher Shah Suri (c) last Mughal emperor (d) final Lodi ruler (Ans: c) 

31. One carat diamond is equal 
(a) 250 min. G (b) 150 min. G (c) 100 min. G (d) 200 min. Village (Ans: d) 

32. Forms are numbers of neutrons in isotopic 
(a) uniform 
(b) (a) and (d) both 
(c) None 
(d) other (Ans: d) 

33. 'zero Era 'Who is on voluntarily? 
(A) Prime Minister
 (b) the opposition leader,
 (c) Chairman 
(d) President 
(Ans: c) 

34. 1857 revolution who was governor-general of India? 
(A) Lord Dalhousie 
(b) Lord Kenning 
(c) Lord Mayo 
(d) Lord Rippan 
(Ans: b) 

35. Parliament 'Union budget' Who serves? 
(A) Prime Minister 
(b) Parliamentary Affairs Minister 
(c) by the Finance Minister 
(d) Lok Sabha Speaker 
(Ans: c) 

36. Where is the headquarters of the Reserve Bank? 
(A) Mumbai 
(b) Chennai 
(c) Kolkata 
(d) Delhi 
(Ans: a) 

37. World's Greatest Au Sdi (pharmaceutical) What is the maker companies? 
(A), Sun Pharma (b) Pfizer 
(c) GlaxoSmithKline 
(d) None of these 
(Ans: b) 

38. Who is the Chief Minister's appointment? 
(A) by the chairman of the Party
 (b) by the Chief Justice of the High Court 
(c) by the President of India 
(d) by the Governor 
(Ans: d)

Sunday, May 3, 2015

Railway Recruitment Cell (Delhi) Group ‘D’ Exam., 2014 Solved Paper (Exam Held on 23-11-2014)

1. Which party emerged as the third largest party in the recently declared results of General Election 2014 ? 
(A) Indian National Congress (B) Bahujan Samaj Party 
(C) AIADMK (D) Trinamool Congress (Ans : C)

2. Who is the current Cabinet Minister of Human Resource Development Ministry in GOI (as on 19 Oct., 2014) ? 
(A) Maneka Gandhi (B) Sushri Uma Bharati 
(C) Dr. Najma A. Heptulla (D) Smt. Smriti Zubin Irani (Ans : D)

3. Name the State that recently launched ‘Amma Salt’ under the social welfare scheme in the State ? 
(A) Goa (B) Tamil Nadu (C) Kerala (D) West Bengal (Ans : B)

4. Which important parallel of latitude passes through the middle of India? 
(A) Tropic of Cancer (B) Tropic of Capricorn 
(C) Arctic Circle (D) Antarctic Circle (Ans : A)

5. What does ‘Vitamin K’ do ? 
(A) Assists in blood cloting (B) Converts fat to muscle 
(C) Produces serotonin (D) None of these (Ans : A)

6. Which of the following diseases are transmitted from one person to another? 
1. AIDS 2. Cirrhosis 3. Hepatitis B 4. Syphilis 
Select the correct answer using the code given below– 
(A) 1, 2, 3 and 4 (B) 1, 3 and 4 only 
(C) 1 and 2 only (D) 2, 3 and 4 only (Ans : B)

7. In a common pencil what does ‘HB’ stand for? 
(A) Heavy Bound (B) Hard Black (C) Harry Brown (D) Heavy Bold (Ans : B)

8. Who killed the Sikh Guru Arjun Dev? 
(A) Akbar (B) Jahangir (C) Babur (D) Aurangzeb (Ans : D)

9. Which Article of the Constitution explains Equality before the Law? 
(A) Article 10 (B) Article 14 (C) Article 18 (D) Article 156 (Ans : B)

10. Who was the elected President of Constituent Assembly? 
(A) Dr. Sachidanand Sinha (B) Rajendra Prasad 
(C) Jawaharlal Nehru (D) B. R. Ambedkar (Ans : B)

11. ‘Sharda Act’ deals with– 
(A) Widow Remarriage (B) Child Marriage 
(C) Inter-caste Marriage (D) Polygamy (Ans : B)

12. Maximum strength of Lok Sabha and Rajya Sabha respectively are– 
(A) 542 and 250 (B) 552 and 250 (C) 542 and 275 (D) 540 and 240 (Ans : B)

13. What does ‘AC and DC’ stand for in the electrical field ? 
(A) Atlantic City and District of Columbia 
(B) Alternating Current and Direct Current 
(C) A Rock Band from Australia 
(D) Averagem Current and Discharged Capacitor (Ans : B)

14. Match the manufacturing units with their locations– 
(a) Chittaranjan Locomotive Works (b) Integral Coach Factory 
(c) Wheel and Axle Plant (d) Rail Coach Factory 
1. Tamilnadu 2. Punjab 3. West 8engal 4. Karnataka 
(a) (b) (c) (d) 
(A) 3 4 1 2 
(B) 2 1 4 3 
(C) 3 1 4 2 
(D) 3 1 2 4 (Ans : C)

15. Who is the Supreme Commander of the Indian Defence? 
(A) General (B) Chief of defence staff 
(C) President of India (D) Prime Minister of India (Ans : C)

16. The splitting of different colours of light in prism is called– 
(A) Refraction of light (B) Diffraction of light 
(C) Dispersion of light (D) Reflection of light (Ans : C)

17. Optical fiber works on the principle of– 
(A) Scattering (B) Interference (C) Total internal reflection (D) Refraction (Ans : C)

18. What is the first element on the Periodic Table? 
(A) Hydrogen (B) Oxygen (C) Nitrogen (D) Carbon (Ans : A)

19. Which of the following is the chief constituent of vinegar? 
(A) Oxalic acid (B) Formic acid (C) Citric acid (D) Acetic acid (Ans : D)

20. UNESCO stand for– 
(A) United Nations Environment, Scientific and Cultural Organization 
(B) United Nations Educational, Social and Cultural Organization 
(C) United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization 
(D) United Nations Educational, Scientific and Children Organization (Ans : C)

21. The statue of ‘Gomateshwara’ at Sravanabelagola was built by– 
(A) Chandragupta Maurya (B) Kharvela 
(C) Amoghavarsha (D) Chamundaraya (Ans : D)

22. Which one of the following pairs is NOT correctly matched ? 
(Dam/Lake to River)– 
(A) Govind Sagar Lake – Sutlej 
(B) Kolleru Lake – Cauvery 
(C) Ukai Reservoir – Tapti 
(D) Wullar Lake – Jhelum (Ans : B)

23. Which one of the following rivers does NOT originate in India? 
(A) Beas (B) Chenab (C) Ravi (D) Sutlej (Ans : D)

24. In India the period of the monsoon season starts and ends between the months of– 
(A) March to September (B) May to December 
(C) June to September (D) None of these (Ans : C)

25. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists– 
(Geographic feature to Country) 
(a) Great Victoria Desert (b) Grand Canyon 
(c) Lake Winnipeg (d) Southern Alps 
List-II 1. Australia 2. Canada 3. New Zealand 4. USA 
(a) (b) (c) (d) 
(A) 1 2 4 3 
(B) 1 4 2 3 
(C) 3 2 4 1 
(D) 3 4 2 1 (Ans : B)

26. With whose permission did the English set up their first factory in Surat? 
(A) Akbar (B) Jahangir (C) Shah Jahan (D) Aurangzeb (Ans : B)

27. Name the galaxy in which the Earth is a planet of ? 
(A) Andromeda (B) Ursa Major (C) Ursa Minor (D) Milky Way (Ans : D)

28. India occupied which place in terms of largest economy in the recent World Bank Report in Purchasing Power Parity? 
(A) Third Largest Economy (B) Fourth Largest Economy 
(C) Fifth Largest Economy (D) Second Largest Economy (Ans : A)

29. Name the bank that was included in the Second Schedule of the Reserve Bank of India (RBI) Act, 1934 or 21 May, 2014. 
(A) Neelachal Gramya Bank (B) Bharatiya Mahila Bank 
(C) Chikmagalur Kodagu Grameena Bank (D) Purvanchal Gramin Bank (Ans : B)

30. Name the winner of 2014 Wimbledon Tennis Open in Men’s Singles Category. 
(A) Roger Federer (B) Novak Djokovic (C) Noah Rubin (D) Vasek (Ans : B)

31. The Kabaddi League Team which won the inaugural STAR Pro- Kabaddi League Tournament is ? 
(A) U Mumba (B) Patna Pirates (C) Jaipur Pink Panthers (D) Telugu Titans (Ans : C)

32. Name the Indian who on 28 April, 2014 won the prestigious Gold-man Environmental Prize for the year 2014 that is commonly called as the Green Nobel. 
(A) Helen Holden (B) Ramesh Agrawal 
(C) Rudi Putra (D) Suren Gazaryan (Ans : B)

33. Who is the author of the immortal Indian epic poem “Mahabharata” ? 
(A) Sage Veda Vyasa (B) Sage Valmiki 
(C) Sage Vasishta (D) Sage Yagnavalkya (Ans : A)

34. What is considered as the traditional ancient name of the “Hindu” religion? 
(A) Sanatana Dharma (B) Puratana Dharma (C) Vaishnavism (D) Shaivism (Ans : A)

35. Music Director R. D. Burman is also known as– 
(A) Rocky (B) Pancham (C) Chichi (D) Chintu (Ans : B)

36. Which film got the highest number of awards in different categories in the IIFA Awards 2014? 
(A) Chennai Express (B) Bhaag Milkha Bhaag 
(C) Shaadike Side Effects (D) Aashiqui 2 (Ans : B)

37. The longest bone in the human body is– 
(A) Stapes (B) Humerus (C) Ulna (D) Femur (Ans : D)

38. White Blood Cells acts in which manner? 
(A) As a defence against infection (B) A source of energy 
(C) For clotting blood (D) As a medium for oxygen transport from lung to tissues (Ans : A)

39. India’s Permanent Research Station ‘Dakshin Gangotri’ is located at– 
(A) Antarctica (B) Indian Ocean (C) Himalayas (D) Arabian Sea (Ans : A)

40. Solar energy is generated due to– 
(A) Fusion reactions (B) Fission reactions 
(C) Combustion reactions (D) Chemical reactions (Ans : A)

41. ‘Al-Beruni’ the famous traveller came to India during the reign of– 
(A) Mohamrnad-bin-Tughlak (B) Ghyasuddin Tughlak 
(C) Feroz Shah Tughlak (D) Allauddin Khilzi (Ans : *)

42. What is the retirement age of Supreme Court Judge? 
(A) 60 years (B) 62 years (C) 65 years (D) 68 years (Ans : C)

43. Which Temple dedicated to the Sun-God is shaped like a Chariot? 
(A) Sun Temple, Konark (B) Lotus Temple, New Delhi 
(C) Surya Pahar Temple, Assam (D) Jagannath Temple, Puri (Ans : A)

44. Which among the following is the least populated State in India? 
(A) Sikkim (B) Goa (C) Manipur (D) Mizoram (Ans : A)

45. ‘Zero Hour’ in the parliament begins from ? 
(A) 10 am (B) 12 Noon (C) 1 pm (D) 11 am (Ans : B)

46. Who is the current Chairperson of National Commission for Woman? 
(A) Manjulatha Kalanidhi (B) Mamta Sharma 
(C) Lalitha Kumaramangalam (D) Mohini Giri (Ans : C)

47. What is the name of American Journalist killed by ISIS-a terrorist organization? 
(A) James Anderson (B) James Foley 
(C) William Hague (D) David Cawthorne Haines (Ans : B)

48. Name the Scheme launched by the Prime Minister Mr. Narendra Modi to help the poor open bank accounts? 
(A) Pradhan Mantri Dhan Jan Yojana (B) Pradhan Mantri Bank Yojana 
(C) Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (D) Gramin Samridhi Yojana (Ans : C)

49. Who has never been the “Leader of Opposition” in Lok Sabha ? 
(A) Rajiv Gandhi (B) Sonia Gandhi 
(C) Atal Bihari Vajpayee (D) Arun Jaitley (Ans : D)

50. Rashtrapati Nilayam (President’s Place) is located at– 
(A) New Delhi (B) Kolkata (C) Shimla (D) Hyderabad (Ans : D)

51. The non-permanent members of the Security Council are elected for a period of– 
(A) Two years (B) One years (C) Three years (D) Four years (Ans : A)

52. The members of the Rajya Sabha are elected by– 
(A) Elected members of the Legislative Council (B) The people 
(C) Lok Sabha (D) Elected members of the Legislative Assembly (Ans : D)

53. Who presides over the meetings of Lok Sabha ? 
(A) Prime Minister (B) President (C) Vice President (D) Speaker (Ans : D)

54. Who is the current Leader of Opposition in Rajya Sabha ? 
(A) Jaswant Singh (B) Ghulam Nabi Azad 
(C) Arun Jaitley (D) Manmohan Singh (Ans : B)

55. Mohandas Karamchand Gandhi was called as ‘Mahatma’ by– 
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Motilal Nehru 
(C) Jawaharlal Nehru (D) Rabindra Nath Tagore (Ans : D)

56. Who of the following assassinated Michael O’Dwyer, the Governor of Punjab responsible for the Jallianwala Bagh Massacre? 
(A) Udham Singh (B) Khudiram Bose 
(C) Madanlal Dhinqra (D) Ramprasad Bismil (Ans : A)

57. Times of India’ media Company was founded by– 
(A) Bennett, Coleman and Company (B) A. H. Wheeler 
(C) Goenka (D) G. D. Birla (Ans : A)

58. The members of Panchayats are– 
(A) Nominated by the district officer (B) Elected by electorates of respective territorial constituencies 
(C) Nominated by local self govt. minister (D) Nominated by BDO (Ans : B)

59. ‘World Environmental Day’ is celebrated on– 
(A) 2 June (B) 3 June (C) 4 June (D) 5 June (Ans : D)

60. In which State is the religious festival ‘Ganesh Chaturthi’ celebrated with great enthusiasm? 
(A) Rajasthan (B) Gujarat (C) Maharashtra (D) Madhya Pradesh (Ans : C)

Railway Recruitment Cell (Gorakhpur) Group ‘D’ (First Shift) Exam Solved Paper (Exam Held on 2-11-2014)

1. Which of the following made Delhi a capital for the first time? 
(A) Tomara Rajputs (B) Chauhans 
(C) Gahadwalas (D) Pallavas (Ans : A)

2. Who became the Prime Minister of India after the assassination of Indira Gandhi? 
(A) Rajiv Gandhi (B) P. V. Narsimha Rao 
(C) Morarji Desai (D) Chaudhary Charan Singh (Ans : A)

3. Which of the following Mughal emperors defeated the Sultan of Delhi, Ibrahim Lodhi ? 
(A) Akbar (B) Babur (C) Humayun (D) Aurangzeb (Ans : B)

4. Who was a ‘Mansabdar’ under the Mughal rule? 
(A) An Islamic priest (B) An attendant to the emperor 
(C) An administrative official of the empire (D) The carrier of letters and messages (Ans : C)

5. Who was the guru of Mira Bai ? 
(A) Chaitanya Mahaprabhu (B) Sant Ravidas 
(C) Surdas (D) Ramananda (Ans : B)

6. Odissi is a classical dance form of– 
(A) Odisha (B) Kerala 
(C) Tamil Nadu (D) Andhra Pradesh (Ans : A)

7. To which religion is the word ‘lama’ associated? 
(A) Sikhism (B) Jainism 
(C) Buddhism (D) Hinduism (Ans : C)

8. Which of the following was the main reason of defeat of Nawab Sirajuddaula at the battle of Plassey? 
(A) His army was not well equipped 
(B) The English were better fighters 
(C) One of his Commanders, Mir Zafar did not fight 
(D) The English soldiers out numbered that of Nawab (Ans : C)

9. In 1922 the British implemented a new system of tax collection in Awadh. The revenue of a ‘Mahal’ was fixed by survey and one person was made responsible to pay the tax for the entire ‘Mahal’. What was the ‘Mahal’ ? 
(A) A village (B) A paragana 
(C) A district (D) A province (Ans : A)

10. What was the aim of Munda uprising? 
(A) To oust the British 
(B) To oust the zamindars 
(C) To oust the banias 
(D) To oust all outsiders and to establish Munda Raj (Ans : D)

11. When were the powers of East India Company to administer India transferred to British Crown? 
(A) Just before the rebellion of 1857 
(B) In 1858 after the rebellion of 1857 
(C) After the battle of Plassey 
(D) In the year 1935 (Ans : B)

12. What was the impact on local cloth manufacturing industry of the trade with East India Company? 
(A) It declined 
(B) It flourished 
(C) A particular type of the industry flourished while the other declined 
(D) There was no impact (Ans : A)

13. A candidate appearing for a post in Central Government may opt to take examination in– 
(A) English, Hindi or any of the scheduled languages 
(B) English or Hindi only 
(C) English, Hindi or any of the regional languages 
(D) Any of the Indian or foreign languages (Ans : A)

14. Where is Swat valiey situated? 
(A) South India (B) Bangladesh (C) Pakistan (D) Myanmar (Ans : C)

15. What is Ebola ? 
(A) A computer software 
(B) A computer virus 
(C) A deadly virus affecting human beings 
(D) A deadly virus affecting domestic cattle (Ans : C)

16. Out of which state has the Telangana state been carved out? 
(A) Tamil Nadu (B) Karnataka (C) Kerala (D) Andhra Pradesh (Ans : D)

17. What is kaliari ? 
(A) A form of painting (B) A vocal music form 
(C) A martial art (D) An ancient literature (Ans : C)

18. The electricity measuring instruments installed in our houses, commonly known as Meter is basically– 
(A) Ammeter (B) Volt meter (C) Energy meter (D) Potential meter (Ans : C)

19. If Kerala = 6, Karnataka = 9, Uttar Pradesh = 12, what is Uttara-khand equal to ? 
(A) 16 (B) 15 (C) 11 (D) 10 (Ans : C)

20. The velocity of sound in air depends upon– 
(A) Frequency of the sound (B) Wavelength of the sound 
(C) Density of the air (D) Intensity of the sound (Ans : C)

21. What is photosynthesis? 
(A) The synthesis of images using multimedia 
(B) Quick succession of images to make the moving images 
(C) Process of food formation by plants 
(D) The process of creating fake photographs (Ans : C)

22. Which of the following is known as Vitamin C ? 
(A) Citric acid (B) Acetic acid (C) Lactic acid (D) Ascorbic acid (Ans : D)

23. In what manner does the heat from the Sun reach us ? 
(A) By conduction (B) By convection 
(C) By radiation (D) By all the three methods (Ans : C)

24. Which of the following states is the largest producer of manganese in India? 
(A) Bihar (B) Jharkhand 
(B) West Bengal (D) Odisha (Ans : D)

25. Hazira-Jagdishpur pipe line is used for transportation of– 
(A) Gas (B) Coal dust mixed in water 
(C) Petroleum (D) Water (Ans : A)

26. What is the relation between the Indian Standard Time (IST) and the Greenwich Mean Time (GMT) ? 
(A) IST is 5½ hours ahead of GMT (B) GMT is 5½ hours ahead of IST
(C) IST is 12 hours ahead of GMT (D) GMT is 12 hours ahead of IST (Ans : A)

27. To which part of the ancient super continent did India belong? 
(A) Angaraland (B) Gondwanaland 
(C) Great Grassland (D) None of the above (Ans : B)

28. Which of the following states have a common capital? 
(A) Punjab and Haryana (B) Rajasthan and Haryana 
(C) Punjab and Rajasthan (D) Haryana and Himachal Pradesh (Ans : A)

29. The main mineral constituent of the earth’s crust which is below the oceans are– 
(A) Silica and magnesium (B) Silica and alumina 
(C) Nickel and manganese (D) Copper and iron (Ans : B)

30. Which of the following countries has highest number of Medical Colleges? 
(A) China (B) USA (C) India (D) Germany (Ans : C)

31. Which of the following Indian states has Gold mines? 
(A) Uttar Pradesh (B) Karnataka 
(C) Jharkhand (D) Chhattisgarh (Ans : B)

32. What is subsistence farming? 
(A) Farming for earning cash using modern tools and fertilizers 
(B) Farming based on monsoon 
(C) Conventional farming to meet the needs of the farmer and his family 
(D) Farming of crops by rotation (Ans : C)

33. In the very beginning the Vedas were in the following form– 
(A) Memorized by the Rishis and transmitted to disciples word by word 
(B) Written on stone tablets 
(C) Written on the Bhoj-Patra 
(D) Written on ordinary paper (Ans : A)

34. In the ancient times, a Vihara meant– 
(A) A Buddhist monastery (B) The king’s palace 
(C) The school of learning (D) Shelters for the army (Ans : A)

35. In whose reign the famous Kalinga war was fought? 
(A) Kharvelas (B) Chalukyas (C) Pandyas (D) Cholas (Ans : *)

36. The famous play of Sanskrit, Abhigyan Shakuntalam depicts the story of Shakuntala and a king. What was the name of the king? 
(A) Dushyanta (B) Pururava (C) Shantanu (D) Dilip (Ans : A)

37. To which dynasty did the famous king Prithvi Raj Chauhan belong? 
(A) Pratihara (B) Chandela (C) Gahadwala (D) Chauhan (Ans : D)

38. Why was the only woman Sultan of the Delhi Sultanate removed from throne only after four years of rule?
(A) She was not an able ruler 
(B) Nobles of the court wanted to become Sultans 
(C) The nobles did not like her independent rule 
(D) The nobles were lured by another ruler (Ans : C)

39. What was the extent of tax on agriculture during the reign of Alauddin Khalji ? 
(A) 10% (B) 30% (C) 50% (D) 80% (Ans : D)

40. Which of the following emperors was called Khurram before his ascendency to the throne? 
(A) Akbar (B) Jehangir 
(C) Shah Jahan (D) Bahadur Shah Zafar (Ans : C)

41. Who wrote Ain-e-Akabari ? 
(A) Amir Khusrau (B) Birbal (C) Abul Fazl (D) Todarmal (Ans : C)

42. Where is the famous Jagannatha temple situated? 
(A) Bhubaneshwar (B) Cuttack (C) Puri (D) Rajgriha (Ans : C)

43. Where was the capital of the Maratha empire under the Peshwas? 
(A) Mumbai (B) Poona (C) Pandharpur (D) Singhgarh (Ans : B)

44. Where did Vasco da Gama land in India? 
(A) Calicut (B) Cochin (C) Kolkata (D) Madras (Ans : A)

45. Where was Tipu Sultan killed defending his fort ? 
(A) Calicut (B) Shrirangapattanam (C) Arcot (D) Bangalore (Ans : B)

46. The Indian farmers were forced to cultivate indigo by the British. What was the use of indigo? 
(A) Used in preparation of the drugs (B) Used in wine industry 
(C) Used in preparation of soaps (D) Used in dyeing cloths (Ans : D)

47. What was the reason of discontent of Indian princes and nobility at the time of rebellion of 1857 ? 
(A) Excessive taxes imposed by the company 
(B) Unjust curtailment of their rights and privileges 
(C) Company’s total neglect of the peasantry 
(D) Company’s disregard for Indian religions (Ans : B)

48. What was the city of Machlipatanam known for in the early British period? 
(A) For its good quality fish (B) For its port trade 
(C) Strategically important city (D) A great centre of learning (Ans : B)

49. Who among the following formulated the policy of modern education in India? 
(A) Sir Jones (B) Lord Macaulay (C) Warren Hastings (D) Curzon (Ans : B)

50. Who can vote in a Parliamentary General Election? 
(A) Any citizen of India above the age of 18 
(B) Any male citizen of India above the age of 18 and any female citizen above the age of 21 
(C) Any male citizen of India above the age of 21 and any female citizen above the age of 18 
(D) Any citizen of India above the age of 21 (Ans : A)

51. Where is the High Court situated in Uttar Pradesh? 
(A) Lucknow (B) Kanpur (C) Allahabad (D) Varanasi (Ans : C)

52. What is the term for which the Lok Sabha Speaker remains in office? 
(A) 5 years (B) 6 years
(C) During the period of the Lok Sabha (D) As long as the President desires (Ans : C)

53. Who is the US Secretary of State ? 
(A) Barack Obama (B) John Kerry (C) George Bush (D) Bill Clinton (Ans : B)

54. Which of the following makes a real image? 
(A) Concave lens (B) Convex lens (C) Convex mirror (D) Plain lens (Ans : B)

55. What will be the next number in the series 1, 1, 2, 3, 5,….. ? 
(A) 6 (B) 7 (C) 8 (D) 9 (Ans : C)

56. What is the major reason for lower humidity in the air in winter season? 
(A) Lesser evaporation in winter (B) Formation of dew 
(C) Inadequate sunshine (D) Drop in atmospheric pressure (Ans : B)

57. If an explosion takes place at a distance of 1 km, you will hear its sound approximately after– 
(A) 6 seconds (B) 5 seconds (C) 4 seconds (D) 3 seconds (Ans : D)

58. Which of the following does not prepare its own food ? 
(A) Cactus (B) Ferns (C) Algae (D) Fungi (Ans : D)

59. Which of the following is found in the common aerated cold drinks? 
(A) Hydrochloric acid (B) Acetic acid (C) Citric acid (D) Carbonic acid (Ans : D)

60. High concentration of alkaline salts turns the soil infertile. Such soils are called– 
(A) Kankar (B) Usar (C) Banjar (D) Alluvial (Ans : B)

61. Which of the following is used as fuel in the Nuclear Power Plants? 
(A) Uranium (B) Titanium (C) Coal (D) Sodium (Ans : A)

62. Which of the mountain ranges roughly divides our country in Northern and Southern parts? 
(A) Vindhya range (B) Aravali range (C) Deccanplateau (D) Annamalai hills (Ans : A)

63. Celestial bodies which have their own heat and light are called– 
(A) Stars (B) Satellites (C) Planets (D) Comets (Ans : A)

64. Which of the Vedas is the oldest? 
(A) Rigveda (B) Atharvaveda 
(C) Yajurveda (D) All the Vedas were compiled at the same time (Ans : A)

65. Which of the following processes explains the occurrence of earth-quakes more appropriately? 
(A) Release of enormous energy stored in the rocks under pressure due to sudden breakage 
(B) Sudden waves in the molten magma in the earth’s core 
(C) Explosions caused due to chemical reactions inside the earth 
(D) Sudden pull exerted by the heavenly bodies like sun and moon (Ans : B)

66. Where do tropical rain forests occur? 
(A) In the areas of heavy rainfall and adequate sunshine 
(B) In the areas of low rainfall and adequate sunshine 
(C) At the higher altitude of Himalayan ranges 
(D) At the lower altitude of Himalayan ranges (Ans : A)

67. Which of the following is an effective method of arresting erosion of the soil? 
(A) Construction of dams (B) Forestation 
(C) Linking of the rivers (D) Erection of low height walls (Ans : B)

68. Which of the following does hot belong to the group? 
(A) Nile (B) Danube (C) Alps (D) Volga (Ans : C)

69. Which of the following is the India’s highest mountain peak? 
(A) Everest (B) Nanda Devi (C) Kanchenjunga (D) Nanga Parbat (Ans : C)

70. About 12000 years ago, major climatic changes took place leading to the present day environment. Which of the following is correct in this regard ? 
(A) The climate became relatively warmer 
(B) The climate became relatively cooler 
(C) The dinosaurs could not endure the change and became extinct 
(D) Atmospheric pressure suddenly became tolerable (Ans : A)

71. Which of the following is true about the ancient Magadha kingdom? 
(A) Bimbisara and Ajatshatru were two powerful rulers of the kingdom 
(B) It came into existence only in 9th century AD 
(C) The kingdom was adjacent to Gandhar 
(D) No ruler of the kingdom ever indulged in religious activities (Ans : B)

72. Who among the following is accredited with the preparation of grammar for the Sanskrit Language? 
(A) Panini (B) Charaka (C) Kanad (D) Krishna Dwaipayan Vyas (Ans : A)

73. The sacred book of Hindus, “Bhagawad Gita” is included in– 
(A) Mahabharata (B) Manusmriti (C) Vedas (D) Upnishads (Ans : A)

74. Who was Amir Khusrau ? 
(A) A poet (B) A warrior (C) Ruler of Persia (D) Ruler of Afghanistan (Ans : A)

Friday, October 18, 2013

RRC, East Coast Railway, Bhubaneswar Recruitment of Group-D Posts

Railway Recruitment Cell, East Coast Railway, Bhubaneswar, invites applications for the following posts:
Trackman: 909 Posts
Token Porter: 161 Posts
Safaiwala / Hospital Attendant: 23 Posts
Helper-II: 159 Posts 

Qualifications: 10th standard or ITI or equivalent. Candidate should possess requisite academic qualification on the date of submission of application. Those who are appearing at and/or awaiting results of final examination are not eligible.
Age Limit: Minimum 18 years and maximum 33 years, and will be reckoned as on 01.01.2014.

Examination Fee: UR and OBC candidates should submit application fee for an amount of Rs.100/- in the form of Indian Postal Order from any Post Office (issued on or after the date of this notification) drawn in favour of “Assistant Personnel Officer(Recruitment), East Coast Railway, Bhubaneswar” payable at Bhubaneswar. SC/ST, Ex-servicemen, physically challenged, women, minority candidates (Muslims, Christians, Sikhs, Buddhists & Zorastrians [Parsis]) and candidates belonging to economically backward classes (whose family income is less than Rs.50,000/- per annum) need not pay this fee.

How to Apply: Application in prescribed format in A-4 size may be sent by ordinary post addressed to the “Assistant Personnel Officer (Recruitment), East Coast Railway Headquarters, Office of the Chairman, Railway Recruitment Cell, 2nd Floor, South Block, Rail Sadan, Chandrasekharpur, Bhubaneswar, Odisha - 751017.”

Last Date: 11/11/2013

For more details Click here

Sunday, July 28, 2013


 1. Which of the following is a major tea producing state ?
(A) Assam (B) Madhya Pradesh
(C) Uttar Pradesh (D) Punjab
2. Which of the following states is a major producer of wheat ?
(A) Nagaland (B) Mizoram
(C) Arunachal Pradesh (D) Punjab

3. Which of the following states is an important producer of sugarcane ?
(A) Maharashtra (B) Jammu and Kashmir
(C) Tripura (D) Sikkim
4. The Earth rotates 360 degree in about
(A) 12 hours (B) 24 hours
(C) 36 hours (D) 48 hours
5. A leap year has
(A) 365 days (B) 366 days
(C) 367 days (D) 368 days
6. The occurrence of days and nights is the result of
(A) revolution of the earth around the sun (B) rotation of the earth about its axis
(C) movement of the moon around the earth (D) Newton’s laws of motion
7. The duration of day and night becomes equal at all place on
(A) 21st March and 23rd September (B) 21st March and 21st June
(C) 21st June and 22nd December (D) does not happen
8. Solar eclipse occurs when
(A) the moon comes in between the sun and the earth
(B) the earth comes in between the sun and the moon
(C) the sun comes in between the moon and the earth
(D) None of the above
9. The crust of the earth is divided into two parts – the hydrosphere and the land mass. The land
mass occupies
(A) 50 % of the earth’s surface area
(B) about 29.2 % of the earth’s surface area
(C) 80 % of the earth’s surface area
(D) it keeps on varying
10. The Manas National Park is situated in the state of
(A) Andhra Pradesh (B) Assam
(C) Himachal Pradesh (D) Jammu and Kahsmir
11. Mausynram receives the highest rainfall in the world. It is located in the state of
(A) Tripura (B) Nagaland
(C) Arunachal Pradesh (D) Meghalaya
12. Green Revolution in India led to a substantial increase in the production of
(A) food grains (B) milk
(C) steel (D) automobiles
13. ‘White Revolution’ in India is related to the development of
(A) dairy industry (B) paper industry
(C) silk industry (D) sugar industry
14. What is a tsunami ?
(A) Name of a flower
(B) Name of a mountain
(C) a series of water waves caused by the displacement of a large volume of a body of
(D) Name of a virus
15. Which country was hit by an earthquake and tsunami in March 2011 resulting in loss of lives
and property ?
(A) Argentina (B) Mexico
(C) Japan (D) Egypt
16. The zonal head quarter of Northeast Frontier Railway is at
(A) New Jalpaiguri (B) Shillong
(C) Guwahati (D) Katihar
17. The railway track in the Darjeeling Himalayan Railway (DHR) is
(A) Narrow gauge (B) Metre gauge
(C) Broad gauge (D) None of these
18. The Palk Strait lies between the countries
(A) Sri Lanka and Maldives (B) India and Sri Lanka
(C) India and Maldives (D) Bangladesh and Myanmar
19. Richter scale measures the magnitude of
(A) volcanoes (B) earthquakes
(C) floods (D) rainfall
20 ‘Jhum’ practiced in the northeastern states of India is a method of
(A) learning (B) agriculture
(C) dancing (D) cooking
21. The Kaziranga National Park is famous for its
(A) Asiatic lion (B) Bengal Tiger
(C) One horned rhinoceros (D) Eagle
22. Which is the largest continent ?
(A) Africa (B) Asia
(C) Australia (D) North America
23. ‘One light year’ is a unit of
(A) time (B) speed
(C) distance (D) sound
24. Which of the following is not a renewable resource ?
(A) forest (B) bio-energy
(C) solar energy (D) petroleum
25. Which is the third nearest planet to the sun ?
(A) Venus (B) Earth
(C) Mercury (D) Mars


1. Balloons are filled with
(A) oxygen (B) nitrogen
(C) helium (D) argon

2. What is the scientific name for common salt ?
(A) sodium carbonate (B) sodium chloride
(C) sodium bicarbonate (D) calcium chloride

3. Ecology deals with
(A) Birds
(B) Cell formation
(C) Tissues
(D) Relation between organisms and their environment

4. Houseflies, dragonflies, beetles and ants are all insects. An insect has
(A) six legs (B) eight legs
(C) four legs (D) five legs

5. Which of the following is an important source of Vitamin C ?
(A) Potato (B) Butter
(C) Orange (D) Fish

6. Which of the following is necessary for burning ?
(A) Carbon dioxide (B) Hydrogen
(C) Oxygen (D) Neon

7. AIDS (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) is caused by one type of
(A) Virus (B) Bacteria
(C) Protozoa (D) Fungus

8. Which of the following is a reptile ?
(A) Elephant (B) Bats
(C) Snake (D) Ostrich

9. Plants make their own food by a process called
(A) Breathing (B) Transpiration
(C) Photosynthesis (D) Pollination

10. Electricity is supplied to consumers at
(A) 420 kilovolts (B) 33 kilovolts
(C) 220 volts (D) 132 kilovolts

11. The number of chambers in the human heart is
(A) six (B) four
(C) two (D) eight

12. Acids contain at least one atom of
(A) Hydrogen (B) Oxygen
(C) Nitrogen (D) Carbon

13. India’s first mission to moon is called
(A) Prithvi (B) Aryabhatta
(C) Ashoka (D) Chandrayaan-1

14. If a piece of stone weighs 6 kilogram on earth’s surface, what will be the weight of the same
piece of stone on the surface of the moon ?
(A) 6 kilogram (B) 3 kilogram
(C) 1 kilogram (D) 12 kilogram

15. The purity of gold ornaments is measured in ‘carats’. Pure gold is
(A) 20 carats (B) 22 carats
(C) 23 carats (D) 24 carats

16. Diamond is a form of
(A) gold (B) silver
(C) carbon (D) iron

17. Which of the following was first learnt by primitive man ?
(A) agriculture (B) manufacture of wheel
(C) making fire (D) taming animals

18. Who started the Saka era ?
(A) Alexander (B) Kanishka
(C) Ashoka (D) Samudragupta

19. The word India is derived from the river
(A) Indus (B) Ganga
(C) Yamuna (D) Mahanadi

20. The ‘Anga’ is the main scripture of the Jains. It is written in
(A) Pali (B) Prakrit
(C) Sanskrit (D) Hindi

21. Who established the Maurya dynasty ?
(A) Ashoka (B) Chandragupta Maurya
(C) Bindusara (D) Kanishka

22. Buddhism was founded by
(A) Siddhartha (also known as Gautama) (B) Mahavira
(C) Fa-Hien (D) Alexander

23. Gautama Buddha attained enlightenment at Bodh Gaya. It is situated in the present day
(A) Uttar Pradesh (B) West Bengal
(C) Bihar (D) Madhya Pradesh

24. The first railway line was opened to traffic in 1853. It ran from Bombay to
(A) Delhi (B) Madras
(C) Calcutta (D) Thane

25. The partition of Bengal took place in the year
(A) 1902 (B) 1903
(C) 1904 (D) 1905


1. The highest civilian award in the country which is given by the President of India on January
26 is
(A) Padma Vibhushan (B) Ashok Chakra
(C) Bharat Ratna (D) Padma Shri

2. Loktak lake is situated in the state of
(A) Assam (B) Nagaland
(C) Manipur (D) Tripura

3. India became an independent country on
(A) 15th August, 1947 (B) 15th August, 1948
(C) 15th August, 1949 (D) 15th August, 1950

4. Pandit Bhimsen Joshi was a renowned
(A) classical dancer (B) classical vocalist
(C) poet (D) novelist

5. Dada Saheb Phalke Award is given for outstanding contribution to the cause of Indian
(A) sports (B) literature
(C) cinema (D) handicraft

6. Arjuna Award is given to outstanding
(A) sports person (B) musician
(C) film director (D) sports coach

7. Our national animal is the
(A) Lion (B) Elephant
(C) Tiger (D) Bear

8. Name the capital of Arunachal Pradesh
(A) Itanagar (B) Agartala
(C) Aizawl (D) Imphal

9. The Supreme Court of India is located in
(A) Kolkata (B) New Delhi
(C) Chandigarh (D) Mumbai

10. In India, the first commercially viable oil well was drilled at
(A) Digboi (B) Numaligarh
(C) Barauni (D) Namdapha

11. The Ashoka Chakra depicted centrally on the white stripe of the National Flag has
(A) 12 spokes (B) 22 spokes
(C) 24 spokes (D) 20 spokes

12. Which state is associated with the development of dance form ‘Kuchipudi’ ?
(A) Kerala (B) Maharashtra
(C) Andhra Pradesh (D) Tamil Nadu

13. When a bar magnet is freely suspended, it points roughly in a
(A) east – west direction (B) east – north direction
(C) north – south direction (D) north – west direction

14. An electric motor converts
(A) mechanical energy into electrical energy
(B) electrical energy into mechanical energy
(C) mechanical energy into sound energy
(D) electrical energy into sound energy

15. Electrical fuses installed in the house are connected in the
(A) live wire (B) neutral wire
(C) earth connection (D) none of these

16. Dry ice is basically
(A) frozen water (B) solidified carbon dioxide
(C) solidified nitrogen (D) solidified hydrogen

17. A person climbing a hill bends forward in order to
(A) avoid slipping (B) increase speed
(C) reduce fatigue (D) increase stability

18. We get energy directly from
(A) the sun (B) ocean
(C) space (D) mountains

19. Sound travels at maximum speed in
(A) vacuum (B) air
(C) water (D) steel

20. Echoes are produced when the sound is
(A) reflected (B) diffracted
(C) polarized (D) refracted

21. Air is a mixture of gases. About 78 % of this gaseous mixture is
(A) Nitrogen (B) Oxygen
(C) Carbon-dioxide (D) Hydrogen

22. The universal law of gravitation was propounded by
(A) Kepler (B) Galileo
(C) Newton (D) Copernicus

23. The hardest substance available on earth is
(A) Platinum (B) Coal
(C) Gold (D) Diamond

24. Galvanised iron sheets have a coating of
(A) zinc (B) lead
(C) chromium (D) tin

25. What is laughing gas ?
(A) Sulphur dioxide (B) Carbon monoxide
(C) Nitrous oxide (D) Hydrogen peroxide


1. The term ‘Satyagraha’ is associated with
(A) Mahatma Gandhi (B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) Lala Lajpat Rai (D) G.K.Gokhale

2. The first popular revolt against the British (also called the Sepoy Mutiny) happened in the
(A) 1857 (B) 1867
(C) 1877 (D) 1897

3. “Do or Die” was one of the most powerful slogans of India’s freedom struggle. Who gave it ?
(A) Mahatma Gandhi (B) Jawaharlal Nehru
(C) B. G. Tilak (D) Subhash Chandra Bose

4. ‘Thanas’ was established during the British period by
(A) Cornwallis (B) Warren Hastings
(C) William Bentinck (D) Wellesley

5. Which of the British rulers was associated with the ‘abolition of sati’ ?
(A) William Bentinck (B) Warren Hastings
(C) Robert Clive (D) Dalhousie

6. Whose reign is considered as the golden age of Mughal architecture ?
(A) Shah Jahan (B) Jahangir
(C) Aurangzeb (D) Akbar

7. Fort William in Bengal was constructed by the
(A) British (B) Portuguese
(C) Dutch (D) French

8. Who founded the Ahom kingdom of Assam ?
(A) Sukapha (B) Bamunikonwar
(C) Dihingia Raja (D) Khora Raja

9. Who established the ‘satras’ in Assam ?
(A) Nathmuni (B) Srimanta Sankaradeva
(C) Ramananda (D) Kabir

10. To promote trade and commerce, Sher Shah constructed many roads. The most famous of
them was the Grand Trunk Road. It ran from
(A) Gujarat to Delhi (B) Bengal to Punjab
(C) Delhi to Lahore (D) Delhi to Kashmir

11. In the battle of Saraighat in 1671 A.D.
(A) Mir Jumla defeated the Ahom king Jayadhwaj Singha
(B) The Ahom king Jayadhwaj Singha defeated Mir Jumla
(C) The Ahom general Bir Lachit defeated the Mughal general Ram Singh
(D) The Mughal general Ram Singh defeated the Ahom general Bir Lachit

12. A very special tank, which archaeologists call the Great Bath was found in the ancient city of
(A) Mohenjodaro (B) Lothal
(C) Harappa (D) Kalibangan

13. Ashoka the Great belonged to the
(A) Mughal dynasty (B) Maurya dynasty
(C) Slave dynasty (D) British Empire

14. ‘Abhijnanam Sakuntalam’ was written by
(A) Kalidas (B) Kautilya
(C) Harshavardhana (D) Banabhatta

15. First Indo – Pak war was started in the year
(A) 1945 (B) 1947
(C) 1949 (D) 1950

16. What is 20% of 200 ?
(A) 20 (B) 40
(C) 60 (D) 80

17. Choose the greatest from the following ?
(A) 9.90 (B) 9.99
(C) 9.09 (D) 0.99

18. How many months have 30 days ?
(A) 4 (B) 5
(C) 6 (D) 7

19. Fill in the blank in the series with an appropriate letter.
A C E G I K __ O
(A) M (B) N
(C) L (D) P

20. Choose the odd one out.
(A) Rose (B) Lotus
(C) Jasmine (D) Cauliflower

21. Find one angle of an equilateral triangle.
(A) 60 degree (B) 90 degree
(C) 45 degree (D) 30 degree

22. If the mean (average) of 5 numbers is 5.4 what is the total sum of these numbers ?
(A) 20 (B) 24
(C) 26 (D) 27

23. If x = 5, y = 3, z = 9 find the value of 4x – 3y + 7z.
(A) 64 (B) 74
(C) 84 (D) 94

24. At what rate of simple interest will Rs. 525/- amount to Rs. 588/- at the end of 3 years.
(A) 4% (B) 6%
(C) 8% (D) 10%

25. Find the square root of 15876
(A) 156 (B) 146
(C) 126 (D) 116

Tuesday, October 9, 2012

South Eastern Railway Group-D Recruitment of 2461 Posts

South Eastern Railway, Kolkata has released notification for various posts like Helper, Trackman etc. There are 2461 vacant posts in SE Railway.

Name of the Post : Group ‘D’ (Various)
No. of Posts : 2461

Pay Scale : Rs.5200-20200/- with GP Rs.1800/-

Details of the Posts :
1. Track Man (Engineering) - 313 Posts (UR – 156 ; OBC – 87 ; SC – 47 ; ST – 23)
2. Points Man – B (Operating) - 661 Posts (UR – 331 ; OBC – 181 ; SC – 100 ; ST – 49)
3. Helper II (Engineering,Electrical,Mechanical) – 815 Posts (UR – 408 ; OBC – 224 ; SC – 122 ; ST – 61)
4. Helper II (Workshop & Stores) - 666 Posts (UR – 336 ; OBC – 180 ; SC – 100 ; ST – 50)
5. Station Peon (Commercial Work Shop) - 06 Posts (UR – 03 ; OBC – 01 ; SC – 01 ; ST – 01)

Educational Qualification : 10th Pass or ITI or equivalent. Candidates who are appearing  at  and/or  awaiting  results  of  final  examination  of  class 10th  on the last  date of  of  application  are  not eligible to apply.  Academic  qualification must  be  from  a  recognized  Educational  Institution  /  Board/University,  otherwise  candidature  shall  be  rejected.  Candidates  having  higher  educational  qualification may also apply.
Age Limit : 18 – 33 years as on 01.01.2013 (Relaxation : SC/ST – 5 yrs ; OBC – 3 yrs)

Selection Procedure : Selection will be based on MERIT only. First there will be Written Examination. Candidates to a limited extent, in order of merit, out of those who obtained the prescribed minimum pass marks in Written Examination will be called for Physical Efficiency Test (PET). Those who will qualify in the Physical Efficiency Test (PET) will have to go through the original document verification. Candidates who will found eligible after Physical Efficiency Test (PET) will be called for Medical Examination of relevant standard as shown against each category of post at Page-1 of this notification. There will be no interview.

Syllabus for Examination : The question paper for the written examination shall be based on Class 10th standard consisting of multiple choice objective type questions aimed to assess General Knowledge/Awareness, Mathematics and Reasoning etc. There will be no question for checking proficiency in language. Questions will be in Hindi, English, Oriya, Urdu and Bengali.

Examination fee : Rs.40/- For General and OBC Candidates (NO Fee for SC/ST/Women/PH/minorities  and  economically  backward  classes  having  income  less  than Rs  50,000/‐  p.a) – The Examination fee should be paid in the form of crossed Demand Draft from State Bank Of India or any other Nationalized Bank or crossed IPO from any Post Office drawn in favour of the “FA&CAO, South Eastern Railway, 11 Garden Reach Road , Kolkata-700043 payable at “KOLKATA”.

How to Apply : Candidates are required to apply on plain paper, in the prescribed format. The Application complete in all respects and with necessary enclosures, may be sent by ordinary post only to the “Assistant Personnel Officer (Recruitment), Railway Recruitment Cell, South Eastern Railway, 11, Garden Reach Road, 1st Floor, Bungalow No 12 A, Kolkata-700043.

Last Date for receipt of Applications: 31st October, 2012

For further details :