Friday, June 10, 2011

RRB GOODS GUARD EXAM 2011 SOLVED PAPER

GENERAL INTELLIGENCE / REASONING

1. Which of the following is the same as Count, List, Weigh?
(a) Compare
(b) Sequence
(c) Number
(d) Measure
Ans : ( c ) Number
2. Which of the following is the same as Steel, Bronze, Brass ?
(a) Calcite
(b) Methane
(c) Zinc
(d) Coal
Ans : ( c ) Zinc
3. Which of the following is the same as Flood, Fire,Cyclone ?
(a) Damage
(b) Earthquake
(c) Rain
(d) Accident
Ans : ( b ) Earthquake
4. Which of the following is the same as Jute, Cotton,Wool ?
(a) Terylene
(b) Rayon
(c) Silk
(d) Nylon
Ans : ( c ) Silk
5. Which of the following is the same as Liver, Heart,Kidney ?
(a) Lung
(b) Blood
(c) Nose
(d) Urine
Ans : ( a ) Lung
Directions (Qs. 6-10) : Find the odd one out in the following questions :
6. (a) Physics
(b) Chemistry
(c) Biology
(d) Geography
Ans : ( d ) Geography
7. (a) Haldighati
(b) Sarnath
(c) Panipat
(d) Kurukshetra
Ans : ( b ) Sarnath
8. (a) December
(b) July
(c) September
(d) March
Ans : ( c ) September
9. (a) Park
(b) Bus-stand
(c) Dock
(d) Platform
Ans : ( a ) Park
10. (a) Needle
(b) Stick
(c) Thorn
(d) Pin
Ans : ( b ) Stick
11. A man is performing yoga with his head down and legs up. His face is towards the west. In which direction will his left hand be?
(a) North
(b) South
(c) East
(d) West
Ans : ( a ) North
12. At 12:30, the hour hand of a clock faces North and the minute-hand faces South. At 1:45, the hour hand will be in which direction?
(a) South-East
(b) South-West
(c) North-East
(d) North-West
Ans : ( c ) North-East
13. In a certain code, MAN is written as SANM and WORD is written as SORDW. In that code, how would SALE be written?
(a) LESAS
(b) SALES
(c) SEALS
(d) LEASS
Ans : ( b ) SALES
14. If in a certain code language, ?123? means ?bright little boy?, ?145?  means ?tall big boy? AND ?637?  means ?beautiful little FLOWER?, then which digit in that language  means ?bright??
(a) 1
(b) 3
(c) 4
(d) 2
Ans : ( d ) 2
15. Arrange the following in a meaningful sequence :
1. Shoulder 2. Wrist 3. Elbow
4. Palm 5. Finger
(a) 5, 4, 2, 3, 1
(b) 3, 4, 5, 2, 1
(c) 3, 1, 4, 2, 5
(d) 2, 4, 5, 3, 1
Ans : ( a ) 5, 4, 2, 3, 1
16. If the 25th of August in a year is Thursday, then the number of Mondays in that month is
(a) 6
(b) 5
(c) 4
(d) 3
Ans : ( b ) 5
17. ?E? is the son of ?A?. ?D? is the son of ?B?. ?E? is married to ?C? and ?C? is B?s daughter. How is ?D? related to ?E? ?
(a) Brother
(b) Uncle
(c) Father-in-law
(d) Brother-in-law
Ans : ( d ) Brother-in-law
18. A cube, painted yellow on all faces, is cut into 27 small cubes of equal size. How many small cubes are painted on one face only?
(a) 1
(b) 6
(c) 8
(d) 12
Ans : ( b ) 6
Directions (Qs. 19 & 20) : In Each of these questions, there are two statements followed by two
conclusion numbered I and II. Take the two given statements to be true even if they seem to be at variance
from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts:
19. Statements :
All poets are readers.
No reader is wise.
Conclusions :
I. No poet is wise.
II. All readers are poets.
(a) Only conclusion I follows
(b) Only conclusion II follows
(c) Both the conclusions I and II follows
(d) None of the conclusions follows
Ans : ( a ) Only conclusion I follows
20. Statements :
All stones are diamonds.
Some diamonds are pearls.
Conclusions :
I. Some pearls are stones.
II. All diamonds are pearls.
(a) Only conclusion I follows
(b) Only conclusion II follows
(c) Both the conclusions I and II follows
(d) None of the conclusions follows
Ans : ( d ) None of the conclusions follows
Directions (Qs. 21-23) : These questions are based on the following statements :
Raja and Baldev are good in Hockey and Volleyball. Deepak and Raja are good in Hockey and
Baseball. Gurnam and Baldev are good in Cricket and Volleyball. Deepak, Gurnam and Joseph are Good in
Football and Baseball.
21. Who is good in Baseball, Cricket, Volleyball and Football?
(a) Raja
(b) Gurnam
(c) Baldev
(d) Deepak
Ans : ( b ) Gurnam
22. Who is good in Baseball, Volleyball and Hockey?
(a) Raja
(b) Gurnam
(c) Baldev
(d) Deepak
Ans : ( a ) Raja
23. Who is good in Hockey, Cricket and Volleyball?
(a) Raja
(b) Gurnam
(c) Baldev
(d) Deepak
Ans : ( c ) Baldev

1 comment:

  1. Respected sir
    I am Naresh .i am persuing my Eduction.
    now sir i want latest info about the RRB Mumbai Recruitment 2014
    i am interested to do the job
    please send me the latest info
    sir please provide m,e info on comment box below.

    ReplyDelete