Friday, May 11, 2012

RRB 2010 SOLVED PAPER

1. Which of the following diffuses most quickly ?
(A) Solid
(B) Gas
(C) Liquid
(D) None of these
Ans : (B)

2. Where was the capital of Pandya dynasty situated ? 
(A) Mysore
(B) Kanchipuram
(C) Madurai
(D) Delhi
Ans : (C)

3. Which of the following Constitutional Amendments has included fundamental duties into the Constitution ?
 (A) 42nd
(B) 43rd
(C) 44th
(D) 39th
Ans : (A)

4. Which of the following gases is used for ripening the fruits ? 
(A) Methane
(B) Ethane
(C) Ethylene
(D) Acetylene
Ans : (C)

5. Solid Carbon dioxide is termed as— 
(A) Soft ice
(B) Dry ice
(C) White ice
(D) None of these
Ans : (B)

6. Whether all the universities in the country should start online admission at all levels with immediate effect ?
(i) No, since all the students may not have access to the internet easily.
(ii) Yes, it may liberate the students and their parents from the long-standing problems of knocking at the doors of different colleges and standing in queue. 
(A) Only argument (i) is correct
(B) Only argument (ii) is correct
(C) Neither argument (i) nor argument (ii) is correct
(D) Both the arguments, (i) and (ii), are correct
Ans : (D)

7. In case the President of India decides to resign, he will address his letter of resignation to— 
(A) Prime Minister
(B) Chief Justice
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) Vice-President
Ans : (D)

8. Which Indian state was ranked as the No. 2 tourist destination in the world by LONELY PLANET?
(A) Himachal Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Uttarakhand
Ans : (C)

9. The two civilizations which helped in the formation of Gandhara School of Art are— 
(A) Indian and Roman
(B) Indian and Egyptian
(C) Greek and Roman
(D) Indian and Greek
Ans : (D)

10. The wire of flash bulb is made of— 
(A) Copper
(B) Barium
(C) Magnesium
(D) Silver
Ans : (C)

11. The curves showing the volume pressure behaviour of gases plotted at different fixed temperatures are called— 
(A) Isochors
(B) Isothermals
(C) V.T.P. Curves
(D) Isocurves
Ans : (B)

12. The first summit of SAARC was held at— 
(A) Kathmandu
(B) Colombo
(C) New Delhi
(D) Dhaka
Ans : (D)

13. The capital of Pallavas was— 
(A) Arcot
(B) Kanchi
(C) Malkhed
(D) Banavasi
Ans : (B)

14. Light-year measures which of the following ? 
(A) Intensity of light
(B) Mass
(C) Time
(D) Distance
Ans : (D)

15. Where is the Central Food Technology Research Institute situated ? 
(A) Delhi
(B) Anand
(C) Ahmedabad
(D) Mysore
Ans : (D)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment