Tuesday, October 4, 2011

RRB PREVIUOS EXAMS GENERAL AWARENESS QUESTIONS

1. The Supreme Court of India enjoys—
(A) Original jurisdictions
(B) Advisory jurisdictions
(C) Appellate and advisory jurisdictions
(D) Original, appellate and advisory jurisdictions
2. Who attended the Congress of Oppressed Nationalists at Brussels in 1927, on behalf of the National Congress ?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Mahatma Gandhi
(C) Dr. Ansari
(D) Motilal Nehru
3. Who amongst the following made it possible for the Indians to enter the Indian Civil Service through an open competitive examination ?
(A) William Bentinck
(B) Dalhousie
(C) Mayo
(D) Ripon
4. In which year Lala Lajpat Rai was deported to Mandalay for organising the agrarian movement in Punjab ?
(A) 1905
(B) 1907
(C) 1909
(D) 1911
5. Which Governor General had entertained Ranjit Singh with great honour at Ropar ?
(A) Minto I
(B) William Bentinck
(C) Hastings
(D) Auckland
6. The Khajli Sultans of Delhi were—
(A) Mongols
(B) Afghans
(C) Turks
(D) A Jat tribe
7. The ‘Arya Samaj’ was founded by—
(A) Swami Dayananda Saraswati
(B) Swami Vivekananda
(C) Keshav Chandra Sen
(D) Ishwar Chandra Vidyasagar
8. Maulana Abul Kalam Azad started an Urdu Weekly, The Al-Hilal in 1912, but, on its being banned by the Government, he founded the Al-Balagh in—
(A) 1913
(B) 1914
(C) 1915
(D) 1916
9. High Courts were established in Calcutta, Bombay and Madras in—
(A) 1935
(B) 1919
(C) 1892
(D) 1862
10. Who was the first Woman President of Indian National Congress ?
(A) Sarojini Naidu
(B) Sucheta Kripalani
(C) Rajkumari Amrit Kaur
(D) Annie Besant
11. Arabs were defeated in 738 A. D. by—
(A) Pratiharas
(B) Rashtrakutas
(C) Palas
(D) Chalukyas
12. Which of the following reform movements was the first to be started in the 19th century ?
(A) Prarthana Samaj
(B) Brahmo Samaj
(C) Arya Samaj
(D) Rama Krishna Mission
13. The rulers of Vijayanagar promoted—
(A) Hindi, Marathi and Sanskrit
(B) Malayalam, Tamil and Sanskrit
(C) Tamil, Telugu and Sanskrit
(D) Telugu, Urdu and Sanskrit
14. In India, the irrigation of agricultural land is carried out maximum by—
(A) Canals
(B) Wells
(C) Tubewells
(D) Tanks
15. The four largest planets of the Solar System in decreasing sizes are—
(A) Jupiter, Mercury, Saturn and Uranus
(B) Mercury, Jupiter, Saturn and Neptune
(C) Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune
(D) Jupiter, Mercury, Saturn and Neptune
16. Which of the following produces maximum crude petroleum in India at present ?
(A) Assam
(B) Gujarat
(C) Off-shore Bombay High
(D) Coastal Tamil Nadu
17. India is one of the largest producers of manganese are in the world along with—
(A) China and Russia
(B) Brazil and Russia
(C) Australia and U.S.A.
(D) South Africa and U.S.A.
18. The ‘Chipko Movement’ is related to—
(A) Wildlife preservation
(B) Forest conservation
(C) Scientific agriculture
(D) Deforestation
19. Which of the following rivers makes an estuary ?
(A) Cauvery
(B) Krishna
(C) Narmada
(D) Ganga
20. Baltora glacier is located in—
(A) Karakoram ranges
(B) Pamir plateau
(C) Shivalik
(D) Alps
21. The largest producer of world’s mica is—
(A) U.S.A.
(B) U.K.
(C) Canada
(D) India
22. The International Date Line is the—
(A) 180° Longitude
(B) 88½° East Longitude
(C) Equator
(D) 0° Longitude
23. Which of the following countries has highest percentage of land under cultivation ?
(A) China
(B) U.S.A.
(C) Canada
(D) India
24. Aryabhata was launched from—
(A) Sriharikota
(B) Mahe
(C) Chandipur
(D) Daman
25. How for does the Exclusive Economic Zone of a country extend from her coast ?
(A) 120 km
(B) 220 km
(C) 320 km
(D) 420 km
26. In which of the following groups, animals bear no teeth ?
(A) Peacock, Ostrich, Tortoise
(B) Owl, Loris, Crow
(C) Alligator, Turtle, Tortoise
(D) Turtle, Kiwi, Cow
27. Jaundice is a symptom of disease of—
(A) Kidney
(B) Liver
(C) Pancreas
(D) Thyroid
28. The vaccination against small pox involves the introduction of—
(A) Killed germs
(B) Weakened germs
(C) Live antibodies
(D) Activated germs
29. Deficiency of Vitamin B6 in man causes—
(A) Rickets
(B) Scurvy
(C) Beri-beri
(D) Anaemia
30. Which is the national flower of India ?
(A) Rose
(B) Lotus
(C) Lily
(D) Sunflower
31. First successful heart transplantation was done by—
(A) D. S. Paintal
(B) C. N. Barnard
(C) D. Shetty
(D) P. K. Sen
32. Yellow Fever is transmitted by—
(A) Aedes
(B) Anopheles
(C) House-fly
(D) Culex
33. Which one of the following is a major green house gas ?
(A) Carbon dioxide
(B) Chloro fluorocarbon
(C) Carbon monoxide
(D) Freon
34. In atmosphere the lowermost layer is—
(A) Troposphere
(B) Exosphere
(C) Ionosphere
(D) Strato sphere
35. Washing of peeled vegetables removes the vitamin—
(A) A
(B) C
(C) D
(D) E
36. Pasteurisation is the process in which milk is heated to—
(A) 60° C for 10 minutes
(B) 63° C for 20 minutes
(C) 63° C for 30 minutes
(D) 72° C for 10 minutes
37. Match List-I with List-II and give the correct answer from the code given below :
List-I (Discoverer)
(A) Jenner
(B) Watson
(C) Landsteiner
(D) Flemming
List-II (Discoveries)
1. Blood grouping
2. Penicillin
3. Vaccination
4. Double helix
Codes :
(A) (B) (C) (D)
(A) 3 1 2 4
(B) 3 4 2 1
(C) 3 4 1 2
(D) 3 2 4 1
38. Which of the following is most elastic ?
(A) Rubber
(B) Wet clay
(C) Steel
(D) Plastic
39. The first ever robot spacecraft to probe planet Venus was named—
(A) Galileo
(B) Magellan
(C) Newton
(D) Challenger
40. A man with colour blindness will see red as—
(A) Yellow
(B) Blue
(C) Green
(D) Violet
41. Comets revolve around the—
(A) Earth
(B) Venus
(C) Sun
(D) Jupiter
42. When a person walking in bright Sunlight enters a dark room, he is not able to see clearly for a little while because—
(A) The eye muscles cannot immediately adjust the focal length of the eye lens
(B) The retina retains the bright images for sometime and becomes momentarily insensitive
(C) The iris is, unable to contract the pupil immediately
(D) The iris is unable to dilate the pupil immediately
43. The swing of a spinning cricket ball in air can be explained on the basis of—
(A) Sudden change in wind direction
(B) Buoyancy of air
(C) Turbulance caused by wind
(D) Bernoulli’s theorem
44. The freezer in a refrigerator is fitted near the top—
(A) To keep it away from hot compressor which is nearer to the bottom
(B) Because of convenience
(C) It facilitates convection currents
(D) To minimise power consumption
45. The chemical name of ‘Common salt’ is—
(A) Sodium chloride
(B) Sodium nitrate
(C) Ammonium chloride
(D) Calcium chloride
46. Denatured spirit is ethanol mixed with—
(A) Petrol
(B) Kerosene
(C) Water
(D) Pyridine
47. The metal, which is a constituent of vitamin B12 is—
(A) Iron
(B) Magnesium
(C) Zinc
(D) Cobalt
48. The most abundant inert gas in the atmosphere is—
(A) Helium
(B) Neon
(C) Argon
(D) Krypton
49. Which metal is extracted from sea water ?
(A) Potassium
(B) Magnesium
(C) Aluminium
(D) Beryllium
50. Precentage of lead in lead pencils is—
(A) 0
(B) 31 – 66
(C) 40
(D) 80

ANSWERS:
1. (D) 2. (A)
3. (B) 4. (B) 5. (B) 6. (C) 7. (A)
8. (C) 9. (D) 10. (D) 11. (A) 12. (B)
13. (C) 14. (A) 15. (C) 16. (A) 17. (A)
18. (B) 19. (D) 20. (A) 21. (D) 22. (A)
23. (D) In India cultivated land is nearly 55% while in USA it is only 44%.
24. First Indian satellite Aryabhata was launched on April 19, 1975 by the Soviet rocket, Cosmodrome (Soviet Union).
25. (C) 26. (A) 27. (B)28. (C) 29. (D)
30. (B) 31. (B) 32. (A) 33. (A) 34. (A)
35. (B) 36. (C) 37. (C)38. (C) 39. (B)
40. (C) 41. (C) 42. (B)43. (D)44. (C)
45. (A) 46. (C) 47. (D) 48. (C)49. (B)
50. (A)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment